Festivalul este la cea de-a treia editie si a adus la Bucuresti, direct de la festivalul de pe Coasta de Azur, cateva dintre cele mai asteptate filme ale anului. Am fost la festival si am facut o lista a filmelor care ne-au placut.

"7 Days in Havana”

„7 Days in Havana”, un fascinant portret colectiv al Havanei de astăzi, semnat de șapte dintre cei mai în vogă cineaști ai momentului.

Şapte regizori diferiți, cu viziuni și sensibilități distincte, au privit Havana prin ochiul aparatului de filmat, într-un moment de cotitură al existenţei sale. Rezultatul e un portret complex și eclectic, la fel ca viața capitalei cubaneze, aflată în plină schimbare.

Filmul colectiv a fost proiectat în selecţia oficială pe 2012 a Festivalului de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard.

Benicio del Toro descoperă că „orice este posibil” noaptea, în Havana, prin ochii unui turist care îşi ia drept ghid un taximetrist, în „El Yuma”, argentinianul Pablo Trapero face un „Jam Session”, împrietenindu-l pe Emir Kusturica cu un şofer care se dovedeşte un excelent trompetist, în timp ce Julio Medem îşi pune personajul feminin în faţa deciziei de a părăsi Havana, în „Cecilia’s Temptation”.

Despre uimirile şi tentaţiile pe care le experimentează un nou-venit vorbeşte Elia Suleiman în „Diary of a Beginner”, Gaspar Noé „exorcizează” o adolescentă lesbiană în „Ritual”, Juan Carlos Tabio surprinde paradoxurile vieţii cotidiene în Havana în „Dulce Amargo”, iar Laurent Cantet, premiat cu Palme d’Or în 2008 cu „Entre les murs”, urmăreşte o femeie care are o revelaţie religioasă şi vrea să sape o fântână lângă clădirea în care locuieşte, în „La Fuente”.

"Post Tenebras Lux”

Pentru cei care caută provocări în film, „Post Tenebras Lux” este una dintre cele mai bune alegeri. În premieră, la Les Films de Cannes à Bucarest, cinefilii vor avea acces la noul film al lui Carlos Reygadas, distins cu Premiul pentru regie la Cannes 2012.

Viziunea radicală şi experimentele cineastului mexican au împărţit lumea criticii în două tabere. Fidel temei sale predilecte, spiritual versus carnal, Reygadas urmăreşte drama unei familii mutate undeva la ţară, alternând secvenţele din viaţa lor cotidiană – cu toate tentaţiile ei – cu frânturi din ceea ce pare a fi trecutul lor. 

„The Angels’ Share”

O surpriză plăcută a fost și „The Angels’ Share” al lui Ken Loach, cineastul britanic care a stabilit un record greu de depășit: a fost selecționat de 11 ori în competiția Festivalului de la Cannes. În 2006, a câștigat Palme d’Or cu „The Wind that Shakes the Barley”, iar anul acesta, cu cel de-al 11-lea film selectat, Premiul Juriului.

Comedia îl are ca protagonist pe Robbie (Paul Brannigan), un troublemaker scăpat ca prin urechile acului de închisoare şi, de curând, părinte, care găseşte noi sensuri vieţii după o vizită la o distilerie de whiskey. În distribuție apar și John Henshaw, William Ruane, Gary Maitland, Jasmin Riggins și Siobhan Reilly.

„Killing Them Softly”

Unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, „Killing Them Softly”, în regia lui Andrew Dominik, îl are pe Brad Pitt cap de afiş, în rolul unui asasin plătit să răzbune un clan mafiot jefuit în timpul unei partide de poker de doi escroci mărunţi care „nu ştiau în ce se bagă”. În tradiţia lui „Goodfellas” şi cu influenţe din „Pulp Fiction” şi „Fight Club”, filmul lui Andrew Dominik este adaptarea romanului „Cogan’s Trade” al lui George V. Higgins, publicat în 1974. Regizorul transferă însă acţiunea în 2008, pe fundalul crizei economice, care afectează şi lumea subterană a mafiei.

„Excelentul nou film al lui Brad Pitt are rigoarea şi echilibrul marilor filme americane din anii 70”, scrie „The Guardian”, amintind şi de precedentul film – la rândul lui, elogiat de critică – la care Pitt şi Dominik au colaborat, „The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford” (2007). Actorul a mărturisit, de altfel, că a acceptat rolul în urma unui simplu SMS. În distribuţie mai figurează Richard Jenkins, James Gandolfini, Ray Liotta, Sam Shepard, Scoot McNairy şi Ben Mendelsohn. Filmul a rulat în competiţia Festivalului de la Cannes şi va fi distribuit în România de MediaPro Distribution.

„Holy Motors”

Considerat unul dintre filmele nedreptăţite de palmaresul de anul acesta al Festivalului de la Cannes şi notat cu 4 sau 5 stele de majoritatea criticilor, „Holy Motors”, în regia lui Leos Carax, a fost decretat cel mai interesant experiment vizual şi scenaristic al ediţiei.

După 13 ani de pauză în lungmetraj, regizorul lui „Boy Meets Girl” (1984) şi „Pola X” (1999) revine cu un film suprarealist, bizar, captivant, plin de umor negru şi de referinţe cinematografice despre un bărbat, Monsieur Oscar (Denis Lavant), care călătoreşte prin Paris într-o limuzină condusă de o femeie stilată, misterioasă (Édith Scob), schimbându-şi complet identităţile. În film apar Eva Mendes şi Kylie Minogue, alături de Michel Piccoli. Pelicula va fi distribuită în România de Independenţa Film.

"Cosmopolis"

„Cosmopolis”, în regia lui David Cronenberg, îl aduce pe noul star hollywoodian Robert Pattinson într-un rol care îi confirmă pe deplin potenţialul.

Amintind de „eXistenZ”, al aceluiaşi Cronenberg, „Cosmopolis” capturează perfect lumea complexă şi cinică a lui Don DeLillo, autorul romanului care stă la baza filmului. Robert Pattinson este Eric Packer, un miliardar de 28 de ani care pare să conducă universul din limuzina lui albă, într-un New York al secolului XXI străbătut de revolte anti-globalizare.

Un simplu tuns provoacă însă o odissee neobişnuită printr-o lume în destrămare, lipsită de afecţiune, victimă a visului american eşuat. În film joacă şi Juliette Binoche, Samantha Morton, Sarah Gadon sau Paul Giamatti.

 

„Reality”, adus în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest, vorbeşte despre iluzia celebrităţii şi despre felul în care televizorul ne modelează vieţile.

Luciano (Aniello Arena) e un vânzător de peşte din Napoli, tată a doi copii şi, la ocazii, entertainer al familiei. Când la mall-ul din oraş au loc audiţii pentru show-ul „Big Brother”, Luciano se prezintă şi ajunge curând să creadă că viaţa lui se va schimba complet, că va fi celebru şi bogat; realitatea se deformează încet şi nimic nu mai pare la fel. Trailer şi galerie foto, la pagina filmului.

"Beasts of the Southern Wild”

Cel mai tandru și magic film din selecția canneză de anul acesta, „Beasts of the Southern Wild” și-a câștigat fani devotați, iar Benh Zeitlin s-a lansat puternic cu un debut solid, premiat cu Camera d’Or, Premiul FIPRESCI pentru secțiunea Un Certain Regard și o mențiune a Juriului Ecumenic.

Îndrăgit de critici și de public deopotrivă, „Beasts of the Southern Wild” a obținut Marele Premiu al Juriului la Sundance, cel mai mare festival de film independent din America de Nord, dar și Premiul Publicului la Festivalul de la Los Angeles. Este, totodată, alegerea criticilor „The New York Times” pentru filmul anului 2012.

Eroina poveștii, amintind de energia și bucuria aventurilor lui Tom Sawyer, este o fetiță de 6 ani, Hushpuppy (Quvenzhané Wallis), care locuiește cu tatăl ei (Dwight Henry) pe o insulă amenințată de uragane. Când apele invadează insula și lasă doar rămășițe în urmă – evenimente pe care le leagă, în imaginația sa, de un animal preistoric și de topirea ghețarilor – Hushpuppy pornește în căutarea mamei ei.

"Like Someone in Love"

In zilele noastre, in Tokyo. Un profesor universitar erudit, in varsta; o tanara studenta seducatoare, care trebuie sa-si vanda corpul pentru a-si plati studiile; un barbat tanar gelos, pe cale sa rabufneasca. Intre cei trei se incheaga, intr-o singura zi, legaturi neasteptate, care le vor schimba vietile pentru totdeauna.

Pentru cineastul iranian in varsta de 71 de ani, filmul reprezinta a cincea selectie in competitia Festivalului de la Cannes, dupa "Through the Olive Trees" (1994), "Le gout de la cerise" (Palme d?Or en 1997), "Ten" (2002) si "Copie conforme" (Premiul de interpretare feminina pentru Juliette Binoche, in 2010).

„De rouille et d’os”/ „Rust and bone”

Dupa "Un profet", distins cu Marele Premiu la Cannes 2010, Jacques Audiard revine cu drama romantica "De rouille et d'os"/ "Rust and Bone", o adaptare dupa o carte de povestiri de Craig Davidson si unul dintre cele mai emotionante filme din selectia oficiala a Cannes-ului.

Un barbat singur (Matthias Schoenaerts), tata al unui baiat de 5 ani, se indragosteste de o dresoare de orci (Marion Cotillard) care isi pierde intr-un accident capacitatea de a merge si vointa de a trai. Dragostea lui pentru viata ii va da insa curajul sa continue.

BONUS:

"Dupa dealuri"

Premiat pentru scenariu şi pentru interpretare – un dublu trofeu, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur – la Cannes, filmul este scris şi regizat de Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

„După dealuri” spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

„După dealuri” are distribuitori în peste 30 de ţări, iar din mai încoace, când a fost premiat la Cannes, îşi continuă traseul prin marile festivaluri ale lumii: Karlovy Vary, Sarajevo, Moscova, Florenţa, urmând ca în curând să fie prezentat la Toronto – în secţiunea Masters, New York Film Festival, AFI Fest Los Angeles, Buenos Aires şi multe altele.