Cel mai recent au crescut prețurile la asigurarea auto obligatorie. De aceea, dacă te gândești să-ți cumperi o mașină sau să o schimbi pe cea pe care o ai deja, atunci există câteva aspecte pe  care trebuie să le iei în considerare, pentru ca bugetul tău să nu fie afectat și eventual să faci unele economii substanțiale.

Anticipează costurile înainte de a cumpăra mașina

Pentru a evita să faci cheltuieli semnificative cu mașina, cel mai bine este să le anticipezi înainte să o cumperi. Stabilește modelul pe care îl dorești, pentru că, de exemplu, mașinile de dimensiuni mai mici sunt mai ieftine decât SUV-urile. Un astfel de automobil va avea și un consum de combustibil mai mic. Dacă este important portbagajul, poate pentru că ai de transportat regulat obiecte de mari dimensiuni, trebuie să știi că multe dintre modelele care se fabrică în prezent sunt supradimensionate.

Deci este posibil să găsești marca potrivită, cu un portbagaj spațios, deși pe exterior automobilul va părea mai mic. O altă economie pe care poți să o faci este atunci când ai de ales între un automobil second hand și unul nou. Poți opta pentru vehicule rulate, luate în leasing, ale căror prețuri sunt mult mai avantajoase în comparație cu mașinile noi. Atunci când cumperi un automobil second hand, fă o evaluare la un specialist pentru a fi sigur că mașina este într-o stare excelentă. În caz contrar, vei plăti mai mult ulterior, pentru reparații și piese de schimb.

Cumpără asigurarea auto potrivită

Asigurarea auto necesită, de asemenea, un anumit buget. Există totuși mai multe modalități de a economisi substanțial suma alocată asigurării auto obligatorie și opționale. De exemplu, folosește un comparator de asigurari auto online. Astfel de platforme au devenit în ultimii ani instrumente foarte bune pentru a găsi oferte pentru asigurarea auto care ți se potrivește. Pe de altă parte, analizează în detaliu modul în care vei utiliza mașina și tipul ei, pentru că este posibil să nu ai nevoie de niște condiții de asigurare care să implice sume mari. Pentru o mașină veche, pe care nu o conduci zilnic, poți achiziționa o asigurare standard.

Redu cheltuielile cu combustibilul

Combustibilul este cu siguranță una dintre cele mai mari cheltuieli din bugetul alocat mașinii personale. De aceea este recomandat să folosești anumite metode pentru a reduce costurile legate de carburant. De exemplu, compară prețurile practicate de diverse lanțuri de benzinării. Îți va fi util în perioade în care ai nevoie de mai mult combustibil, ca atunci când faci plinul pentru a pleca în vacanță. Pe de altă parte, stilul de șofat este foarte important atunci când vrei să cheltui mai puțin pe benzină ori motorină.

Poți lua în considerare adoptarea metodelor de șofat ecologic. De exemplu, dacă înveți cum să frânezi și să accelerezi corect, vei putea reduce costurile cu combustibilul cu până la 30%. Acest mod de a conduce mașina nu are impact doar asupra consumului de carburant, ci și asupra elementelor mecanice și anvelopelor, care se vor uza mai lent. Alte metode de a reduce uzura sunt să nu încarci prea mult mașina și să nu folosești excesiv instalația de aer condiționat. 

Deși mașina îți oferă libertate în mișcare, bugetul alocat acesteia este unul substanțial. Cu o planificare inteligentă, totuși, sumele cheltuite pot fi reduse semnificativ. 

Sursa foto: Shutterstock