Un lucru este cert, o mașină nu poate aduce profit, valoarea acestea scăzând constant. Însă ceea ce trebuie să faci este să limitezi cât mai mult pierderile, iar pentru asta e important să știi cum și ce să alegi. Înainte de a alerga după modelul de vis, chit că este vorba despre o mașina second hand, fii atent la câteva detalii.

5 lucruri la care trebuie să ai grijă când îți cumperi o mașină străină la mâna a doua:

1. Anul de fabricație

Cu cât un model este mai vechi, cu atât prețul mașinii va fi mai scăzut. Acesta nu este însă singurul motiv pentru care ar trebui să te preocupe anul fabricației modelului pe care ți-l dorești. Înainte de a bate palma cu vânzătorul, asigură-te că mașina provine dintr-un an în care nu au existat probleme cunoscute pe piață cu respectivul model, în care mașinile să fi fost rechemate în service-uri auto. Unele probleme pot fi simple erori provenite din fabrică, care dacă nu au fost reparate la timpul potrivit pot deveni un coșmar pentru tine mai apoi. Așadar, verifică un pic pe internet despre mașină și anul de fabricație al acesteia.

2. Cât de ușor poate fi întreținută

O mașină nu înseamnă o cheltuială de moment. Va trebui să îi faci revizii, să o duci în service, să îi schimbi consumabilele și să ai grijă că totul merge ca la carte. Toate aceste lucruri pot costa, iar acesta este motivul pentru care e indicat să îți alegi un model care poate fi ușor întreținut. Vorbim de la găsirea pieselor auto, la experiența mecanicilor cu modelul tău de mașină, până la găsirea uleiului perfect de mașină, dacă ai spre exemplu marca Ford. Ia în calcul mereu costurile pentru întreținerea mașinii, care se pot ridica în ani de zile la sume mari.

3. Sursa de unde cumperi automobilul

Când cunoști mașina și vânzătorul, totul poate fi simplu. Când vrei să cumperi un automobil dintr-o sursă complet necunoscută, atunci e important să fii un pic mai circumspect. Încrederea se câștigă, nu vine gratuit, iar în clipa în care trebuie să plătești mii de euro pentru o mașină, verifică sursa de la care o cumperi.

4. Dacă a fost implicată în accidente

Atunci când vei face vizionarea mașinii, dacă nu ai experiență prea mare cu partea mecanică și electrică, e indicat să iei un mecanic și un electrician cu tine. Aceștia pot observa rapid dacă mașina a suferit reparații majore, rezultate în urma unui accident, dacă a avut parte de modificări însemnate față de modelul din fabrică și astfel poți ști cu siguranță dacă e sau nu o investiție inteligentă.

5. Dacă necesită reparații

Nu numai istoricul mașinii contează, ci și prezentul acesteia. Ultimul lucru de care ai nevoie este un model care va necesita o vizită rapidă în service pentru reparații. Fie că vorbim despre probleme serioase mecanice, fie că e vorba despre probleme la aerul condiționat al mașinii, inspectarea automobilului trebuie făcută cu mare atenție. Orice posibilă problemă identificată poate duce la o negociere mai ușoară pentru obținerea unui preț mai bun sau la oprirea negocierilor.

O mașină cumpărată înseamnă un risc, dar și o responsabilitate. Vei fi nevoit să știi cum o pregătești de iarnă, ceea ce înseamnă costuri suplimentare și va trebui să fii mereu la zi cu toate consumabilele schimbate, dacă vrei să nu te trezești cu probleme mai grave pe termen lung.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Dean Drobot