Jurnalistii prezenti la Salonul Auto de la Geneva au crezut ca nu aud bine. Noul Ferrari, (nume de cod F150, F70 etc), succesorul lui Enzo, cel mai tare Ferrari facut pana acum, inamicul nr. 1 al lui McLaren P1 se numeste... LaFerrari!

"L-am numit asa pentru ca reprezinta punctul culminant a tot ceea ce am realizat pana acum", spune boss-ul Ferrari, Luca di Montezemolo. O fi el „expresia excelentei in termeni de inovatie, performanta, design vizionar si placere de a conduce”, dar cel care a avut ideea asta ciudata ar trebui concediat sau promovat. In orice caz, numele a starnit cea mai mare controversa de la Geneva.

Trecem numele cu vederea pentru ca noul LaFerrari arata senzational. Pentru prima data in istoria Salonului Auto de la Geneva, sute de oameni s-au calcat in picioare ca sa vada lansarea celui mai avansat Ferrari din istorie. LaFerrari e mai puternic chiar si decat rivalul McLaren P1. Puterea e asigurata de un ansamblu hibrid ce include un V12 de 6,3 litri si 789 CP, sustinut de un motor electric de 160 CP. Puterea totala e de 949 CP si un cuplu mai mare de 900 Nm.

Acesta e primul Ferrari care foloseste sistemul de propulsie HY-KERS. Ansamblul motor este o versiune evoluata a celui de pe F12 Berlinetta, legata la o transmisie cu dublu ambreiaj si sapte rapoarte. Bateria litiu-ion are 120 de celule si 60 kg si sta intr-un compartiment de kevlar, sub scaune.

Mostenitorul lui Enzo isi merita pe deplin numele, pentru ca devine noul standard in lumea supermasinilor. Acceleratia e incredibila. Atinge 100 km/h in mai putin de 3 secunde, 200 km/h in mai putin de 7 secunde si 300 de km la ora in 15 secunde. Viteza maxima e de peste 350 km/h. Pe langa LaFerrari, Enzo e de-a dreptul lenes! E cu 5 secunde mai lent pe circuitul de teste de la Fiorano.

E o performanta de-a dreptul nebuna, dar cu o explicatie banala. Motorul electric mareste cuplul obtinut la turatii foarte joase, iar astfel inginerii s-au putut juca in voie cu motorul V12. Cu toate acestea, sistemul HY-KERS, dezvoltat in Formula 1 si implementat pentru prima data de italieni la o masina de serie, reduce emisiile cu 40% si mareste eficienta motorului V12 cu 10%. Totul datorita recuperarii energiei cinetice care se pierde la franare. In acest fel, noul LaFerrari atinge o eficienta energetica impresionanta, de 94%.

Ferrari LaFerrari - 5

Bineinteles, fiind primul Ferrari hibrid, italienii vor pune in primul rand accentul pe acest aspect. Hypercar-ul ramane insa la baza un V12 in cea mai pura tradiie Ferrari. Italienii au fost de mai mult timp interesati de cea mai buna metoda de a mari performanta simultan cu o reducere a emisiilor si se pare ca hibridul a ramas varianta cea mai buna.

Cel mai nou model Ferrari emite mai mult CO2 decat P1, mai exact 330g/km, fata de 200. Diferenta sta in faptul ca LaFerrari nu are deocamdata optiunea de a rula in regim electric, cu toate ca italienii au proiectat sistemul HY-KERS in eventualitatea unei astfel de versiuni.

Ferrari LaFerrari - 2

Spre deosebire de rivalul McLaren P1, care are o autonomie de 20 km in regim complet electric, LaFerrari nici macar nu se agita. „Nu ne-ar incanta o masina electrica. Una din principalele caracteristici Ferrari este sunetul motorului”, spun sefii Ferrari. Iar motorul se aude senzational, am spune noi. Italienii au testat si o versiune electrica LaFerrari, care a egalat emisiile Mclaren P1, 220 g/km.

Sistemul HY-KERS nu e singura inovatie venita din Formula 1. Motorul V12 foloseste un sistem variabil de admisie, la fel si pompa de ulei, a carei capacitate variaza in functie de fortele gravitationale. Rata de compresie e astronomica, 13,5:1, iar centrul de greutate a fost coborat la 35 mm. LaFerrari are insa si un consum de invidiat! In regim mixt, consuma 14,2 litri/100 km, mai putin cu 3 litri decat Lamborghini Veneno, dar mai mult decat P1.


Inginerii au folosit patru tipuri diferite de fibra de carbon laminata manual pentru a crea o caroserie si un sasiu mai rigide si mai usoare. Cu o distributie a greutatii de 41/59, LaFerrari e diferit fata de tot ce au facut italienii pana acum.

Secretul sasiului noului LaFerrari sta in modul de folosire a fibrei de carbon. Fiecare din cele patru tipuri a fost pus intr-un anumit loc, in functie de specificatii si cerinte. Mai simplu, au folosit materialul potrivit, de grosimea potrivita, in locul potrivit. Iar asta e o tehnologie care abia a inceput sa se foloseasca la cele mai noi avioane de vanatoare.

Usor, usor ajungem la partea care ne intereseaza, designul. Nu veti gasi niciun carosier faimos precum Pininfarina, care sa fi lucrat pentru noul LaFerrari. Pentru ca toata proiectarea a fost facuta de designerii Ferrari, ceea ce marcheaza un nou capitol in istoria marcii. Intreaga caroserie e dominata de comportamentul aerodinamic activ, iar italienii au avut ce invata din prototipul FXX. Toate testele pentru noul Ferrari s-au facut in tunelul aerodinamic iar modificarile continua seria inovatiilor aduse de Enzo.

Eleronul retractabil, spoilerele si prizele de aer sau difuzorul, toate genereaza forta de apasare sau directioneaza curentii de aer spre radiatoare, in functie de viteza si conditiile de drum. LaFerrari poate folosi doua configuratii: High Downforce (forta de apasare mare) sau Low Downforce (forta de apasare mica), ceea ce ii garanteaza stabilitate si un comportament dinamic excelent chiar si la viteze mari. Pentru a face fata puterii, LaFerrari foloseste pneuri Pirelli P Zero mai mari decat cele de pe Enzo si o noua generatie de frane Brembo.

Ferrari LaFerrari - 4

Usile in stil fluture ii permit soferului sa se alunece in scaunul creat dupa formele sale. Scaunul insusi face parte din monococa masinii, iar asta e alta inovatie Ferrari. Pozitia de sofat este asemanatoare cu cea dintr-un monopost, iar aici se vede clar interventia Scuderiei Ferrari. Pedalele sunt ajustabile si ofera senzatia ca noul LaFerrari este ca un costum. Croit sa ti se potriveasca perfect.

Ferrari LaFerrari - 7

Interiorul e dominat de aceeasi fibra si spirit minimalist, spun italienii care tin sa precizeze ca volanul redesenat va contine toate comenzile principale, iar padelele vor fi mai lungi si mai ergonomice. Consola principala are forma unei aripi suspendate si va scapa de aglomeratie de butoane si comutatoare. Per total, bordul nu are prea multe instrumente insa electronica e ingenioasa si acopera toate necesitatile.

Noul LaFerrari in editie limitata se cauta deja ca painea calda. Vor fi produse doar 499 de modele, pentru care s-au deja mai mult de 600 de comenzi, majoritatea din Asia.