Pentru a accelera sarcina, cel mai bine este să achizionați un aparat de dejantat roți automat sau semiautomat, deoarece, pe lângă faptul că vă ajută să realizați mai ușor sarcinile, vă va permite să aveți mai multă grijă de anvelope. Acest aparat face parte dintre acele echipamente vulcanizare care nu trebuie să lipsească din atelier.

În continuare, vom menționa câteva dintre diferențele și avantajele care există între ambele modele, astfel încât să puteți alege cele mai potrivite scule vulcanizare pentru atelierul vostru mecanic. 

Aparat de dejantat roți automat

Acest aparat face parte dintre acele utilaje vulcanizare capabile să lucreze cu pneuri de până la 30 ″, mai ales dacă sunt foarte rigide sau joase. Sunt ideale pentru motociclete, mașini sau vehicule comerciale, deși există unele cu o capacitate mai mare care sunt potrivite pentru roți de până la 91 cm.

În ceea ce privește calitatea sa, acest aparat include un sistem capabil să efectueze procesul de dejantare fără interferențe fizice din partea lucrătorului. Asta înseamnă că dispune de o spatulă sau un braț automat, unelte de fixare rotative și face posibilă blocarea roților pentru a garanta calitatea serviciului și siguranța anvelopei.

Odată ce anvelopa este pe bara rotativă, lucrătorul nu face decât să aibă grijă ca procesul de dejantare să se realizeze fără a deteriora anvelopa sau echipamentul.

Care sunt avantajele sale?

Neintervenind în mare parte din procedură, lucrătorii sunt în siguranță, ei nu se pot accidenta. În plus, așa cum am menționat deja, efortul fizic este redus aproape la sută la sută, deoarece unele modele includ chiar și elevatoare pentru a evita ridicarea anvelopei.

De asemenea, acestea permit controlul vitezei pentru a lucra cu anvelope cu performanțe mai mari sau mai mici, reducând deteriorarea în timpul jantării sau dejantării și permițând rotirea mesei rotative în funcție de caracteristicile anvelopelor.

Pe de altă parte, sunt proiectate cu amortizoare și scripete de echilibrare, care le fac mult mai rezistente la anvelope cu greutate și dimensiuni mai mari.

Aparat de jantat semiautomat

Spre deosebire de cel automat, cel semiautomat poate fi utilizat doar pentru anvelope de până la 27 ”și trebuie manipulat de un lucrător pentru a putea lucra cu el. Pentru buna desfășurare a activității, lucrătorul trebuie să forțeze intrarea spatulei între roată și anvelopă, apoi să o plaseze pe bara rotativă. Acolo trebuie să se asigure că anvelopa este fixată, pentru a efectua procesul de dejantare, apoi jantare.

Procesul de dejantare necesită utilizarea unei pârghii pentru a elibera anvelopa, în timp ce pentru jantare trebuie să se exercite presiune pentru ca jantarea să se facă în mod corespunzător.

Care sunt avantajele?

Cu aparatul de dejantat roți semiautomat veți avea un control mai mare al acțiunilor, deoarece manipularea se face de obicei cu ajutorul pedalelor și butoanelor. În plus, efectuând unele acțiuni manual, este posibil să aveți parte de o precizie mai mare.

Principalele diferențe

După cum puteți vedea, deși procesele de jantare și dejantare sunt aceleași, diferențele constau în reducerea acțiunilor. Cu toate acestea, fiecare oferă avantaje particulare, care ar trebui luate în considerare în funcție de nivelul de muncă și de tipul de mașini cu care lucrați în atelierul vostru.

În plus, achiziționarea unui astfel de aparat vă va ajuta să optimizați procesele, permițându-vă să eficientizați serviciul pentru clienți și să eliminați erorile sau defecțiunile din timpul sarcinilor. De asemenea, va permite să aveți muncitori mai eficienți, fără a pune în pericol integritatea lor fizică.