Apple a anuntat noul sistem de operare iOS 7 la Worldwide Developer’s Conference 2013. Dar compania a avut si o veste care ii va bucura pe multi. „iOS in the Car” e cea mai noua tentativa Apple de a patrunde pe piata auto. Miscarea americanilor a inceput in 2000, odata cu integrarea pentru iPod. In zilele noastre peste 90% dintre masini au aceasta functie oferita in standard. Dar Apple face un pas inainte.

Americanii propun prima integrare completa a unui sistem de operare mobil in masina.In SUA, peste 95% dintre masini permit integrarea cu dispozitivele noastre. Cum ar fi daca ai te-ai putea bucura de iOS pe ecranul masinii tale?”, a spus vicepresedintele Apple, Eddy Cue, care a subliniat si cateva dintre functionalitatile de care s-ar putea bucura soferii. Pe scurt, vom beneficia de iTunes Radio, iMessages, Maps sau Siri. O miscare indrazneata, care ar putea rezolva si una din principalele cauze ale accidentelor si ar preveni restrictii de genul acesteia.

iOS in the Car - 2

Primii constructori s-au si grabit sa anunte masini compatibile cu noul sistem. Mercedes, Honda, Ferrari, Chevrolet, Infiniti, Volvo si Kia vor oferi noul sistem pe masinile lor incepand cu 2014. Va functiona simplu: odata ce soferul isi conecteaza iPhone-ul la masina, iOS 7 va fi afisat pe ecran in locul software-ului generic. Apple n-a anuntat deocamdata daca va oferi suport pentru toate modelele de masini, de vreme ce multe din ele nu au ecran touch-screen sau nici macar unul cu o rezolutie decenta. Insa, in cunoscutul stil Apple, cel mai probabil vor declara masinile respective incompatibile.

iOS in the Car - 6

Cue a explicat pe scurt cateva din functiile noului iOS in Car. Vei putea folosi Siri pentru a suna pe cineva, pentru a asculta un anumit cantec din memoria iPhone-ului sau pentru a-ti gasi destinatia. Totodata, vei putea dicta mesaje catre Siri, care ti le si poate citi. Sistemul e deja disponibil si face parte din Siri Eyes Free si va fi disponibil pentru cateva modele BMW si Opel, incepand din 2014.

iOS in the Car - 3

Dar ajungem si la marea intrebare. Ar putea Apple sa faca un sistem infotainment care sa revolutioneze piata auto? Americanii de la Jalopnik sunt increzatori, daca ne gandim la alte cateva revolutii declansate de compania din Cupertino. Momentan, sistemele infotainment si display-urile masinilor sunt in stagnare de ani buni. Situatia e similara celei din anii 2000, cand a aparut iPhone-ul. Ar fi un argument destul de puternic in favoarea Apple, nu?

iOS in the Car - 5

Deocamdata, marea majoritate a sistemelor infotainment din masinile noastre sunt penibile. Ar fi cateva exceptii, precum BMW iDrive sau Mercedes MyCommand, dar restul au prea multe optiuni aiurea, sunt prea dificil de configurat, au meniuri in care te pierzi navigand si nici nu ar mai fi nevoie sa vorbim de recunoasterea vocala care e sublima, dar lipseste cu desavarsire.

iOS in the Car - 1

Apple ar avea astfel un avantaj enorm. Compania e deja la a 7-a generatie iOS si, sinceri sa fim, nu vedem de ce acesta nu ar putea inlocui complet sistemele de fabrica. Regulile de baza ar fi simplitatea si functionalitatea sistemului, adica exact ceea ce ofera acum gigantul din Cupertino.

Exista ina mai multe probleme cu care trebuie sa se confrunte atat Apple cat si partenerii sai. Cum va fi iOS implementat si cat de mult control asupra masinii sunt constructorii dispusi sa cedeze? Pe de-o parte exista constructori care au investit timp si resurse enorme in propriile sisteme. Cadillac, BMW sau Ford nici macar nu s-ar regasit pe lista prezentata de Cue. Asta si pentru ca respectivii constructori au resursele necesare sa se descurce bine si singuri. Insa altii, precum Jaguar sau Hyundai, ar fi mai mult decat bucurosi sa scape de cheltuieli suplimentare. Sau, poate doar au invatat ceva din lectia data de Nokia si nu vor sa piarda primul val de masini care sa ofere un sistem inteligent si atragator.Dar nici acesti constructori nu vor avea viata prea usoara, de vreme ce ar trebui sa gaseasca solutii pentru a integra functionalitatile Apple in sistemele actuale.

O alta problema care si-ar putea gasi rezolvarea o constituie update-urile. Cum ciclul de constructie al unei masini e extrem de lung, comparativ cu industria IT, sa cedezi partial controlul sistemului unei companii precum Apple ar putea rezolva partial, daca nu total problema unui sistem invechit.

In concluzie, miscarea Apple e una indrazneata si ramane sa vedem cum va fi implementata. Dar americanii sunt increzatori ca pot reusi acolo unde MirrorLink a esuat si unde Google inca mai are de lucru. Iar noi mai ramane doar sa asteptam momentul in care telefonul va fi integrat complet in masina.