Arhitecti din toate colturile lumii nu au ezitat sa proiecteze si case surprinzatoare, ce par sa sfideze gravitatia, care iti lasa impresia ca se pot prabusi in orice moment, insa ele sunt gandite in detaliu, astfel incat sa nu existe niciun pericol pentru locatarii lor.

Wozoco

 

1. Apartamentele Wozoco (Amsterdam-Osdorp, Olanda)

Arhitectii au uitat parca de una dintre regulile de neincalcat cand proiectezi apartamentele unui bloc - fiecare sa primeasca lumina naturala in mod corespunzator.

Apartamentele in consola de pe fatada nordica a blocului rezolva aceasta problema, datorita modului ingenios in care sunt dispuse.

Castelul plutitor

 

2. Castelul plutitor (Ucraina)

Sustinuta doar de o singura consola, despre aceasta casa se spune ca ar fi fost depozit pentru ingrasaminte minerale. Se presupune ca a fost proiectata de niste arhitecti straini, insa nu se stie nimic concret.

Habitat 67

 

3. Habitat 67 (Montreal, Canada)

Apartamentele, ce par desprinse dintr-un Lego, fac parte dintr-un complex alcatuit din blocuri dezvoltate pe orizontala, la care fiecare apartament are propria terasa.

Sferele spirit liber

 

4. Sferele spirit liber (British Columbia, Canada)

Sferele, care pot fi agatate in copaci sau de oricare alt suport solid, au patru puncte de ancorare in partea de sus si patru in partea de jos.

Fiecare punct de fixare este suficient de puternic pentru a purta toata greutatea sferei, plus continutul ei.

Sferele sunt fabricate din benzi de lemn laminate, iar partea exterioara este acoperita cu fibra de sticla.

Case cub

 

5. Case cub (Rotterdam, Olanda)

Viata intr-o casa inclinata este mult mai usoara decat ar parea la prima impresie. Arhitectul Piet Blom a infipt o casa conventionala intr-un stalp hexagonal, nu inainte sa o incline la 45 de grade.

Fiecare dintre casele cub este dispusa pe trei nivele: living, bucatarie, baie si camera de studiu (primul nivel), dormitoare (partea din mijloc), camera piramida (partea de sus), care poate fi transformata in pod.

Casa gangsterului

 

6. Casa gangsterului (Arhanghelsk, Rusia)

Casa gangsterului rus Nikolai Sutyagin a inceput sa fie construita in 1992 si a fost proiectata sa aiba 13 etaje si o inaltime de 144 de metri. Fiind cel mai bogat om din oras, Sutyagin a vrut sa aiba o casa de poveste, mult mai inalta decat a vecinilor lui, si a reusit aceasta performanta.

Casa ciuperca

 

7. Casa ciuperca (Cincinnati, Ohio)

Construita din diverse material care par lipite impreuna, casa pare locunta unui vagabond, insa ea a fost proiectata de un professor de design interior de la Universitatea din Cincinnati, Terry Brown, si a fost pusa in vanzare in urma cu trei ani la un pret nerusinat: 400.000 de dolari.

Syzmnark, Polonia

 

8. Casa cu susul in jos (Syzmnark, Polonia)

Casa pare sa nu aiba niciun sens, insa filantropul si designerul polonez Daniel Czapiewski chiar asta a vrut sa transmita. Casa este instabila, iar mesajul se refera la perioada comunismului din Polonia, este o lectie de istorie si de echilibru.

Casa pod

 

9. Casa pod (Rochester, New York)

Pare o farfurie zburatoare care a aterizat pe o tulpina, iar locatarii unei astfel de case au un sentiment cat de cat de siguranta doar pentru ca intre case exista niste pasarele, care par sa confere stabilitate complexului de locuinte.

Casa Heliotrop

 

10. Casa Heliotrop, care se roteste dupa soare (Freiburg, Germania)

Arhitectul Rolf Disch a construit o casa solara, care se roteste dupa astrul zilei in timpul iernii, iar vara se roteste astfel incat sa fie cu fatada la nord, nebatuta de soare.

O casa care se invarteste in cerc nu pare prea stabila.