"La 700 de kilometri nord - est de Bucureşti se află localitatea Săpânţa. Aceasta este cunoscută pentru cimitirul cel mai colorat din lume.

Citeste: Top 10 destinatii de iarna in Europa! Romania e in TOP

Crucile sunt acoperite cu inscripţii poetice şi cu imagini care povestesc despre viaţa defunctului, tradiţie lansată în anii '30 de un artist local şi perpetuată până în zilele noastre", scriu jurnaliştii francezi.

Sapanta sta alaturi de locuri ca Recoleta, din Buenos Aires, Grave Wood - New York sau Pere Lachaise din Paris, unde sunt inmormantate personalitati ca Oscar Wilde, Chopin, Marcel Proust sau Jim Morisson.

Jurnaliştii francezi mai scriu că cimitire autentice se găsesc în Mexic, Statele Unite, deoarece mormintele sunt fie împodobite cu mozaicuri multicolore, fie se înghesuie unele peste altele, potrivit culturii fiecărei ţări.

Citeste: PROBABIL cel mai spectaculos fenomen al naturii: Oglinzile naturale din munti! GALERIE FOTO

Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.

Ineditul acestui cimitir este diferențierea față de majoritatea culturilor popoarelor, care consideră moartea ca un eveniment foarte solemn.

In anul 1935, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Ritiu, care era si profesor de romana si latina, Stan Ioan Patras a facut mai lata partea verticala a crucilor, pentru a lasa loc pentru epitaf. Treptat, o mare parte din crucile din cimitir au fost realizate in acest fel, iar epitafurile au devenit cunoscute in intreaga lume.

Citeste: Acestea sunt cladirile care sfideaza orice lege a gravitatiei! GALERIE FOTO

Sapanta

 

1. Cimitirul Vesel, Sapanta, Romania

Paris (France)


2. Cimetière du Père Lachaise, Paris, Franta

Cimitirul Evreiesc, Praga, Cehia


3. Cimitirul Evreiesc, Praga, Cehia

La Recoleta, Buenos Aires, Argentina


4. La Recoleta, Buenos Aires, Argentina

Grave-World, New York, SUA


5. Grave-World, New York, SUA

Cimitirul Highgate, Londra, Marea Britanie


6. Cimitirul Highgate, Londra, Marea Britanie

Xoxocotlan, Santa Cruz, mexic


7. Xoxocotlan, Santa Cruz, Mexic

Cimitirul National Arlington, Virginia, SUA


8. Cimitirul National Arlington, Virginia, SUA

Forest Lawn, Los Angeles, SUA


9. Forest Lawn, Los Angeles, SUA

Cimitirul Waverley, Sidney, Australia


10. Cimitirul Waverley, Sidney, Australia