Site-ul britanic a alcătuit o listă a celor mai periculoase şosele din lume, de la drumurile din vârful munţilor, din Pakistan, la autostrăzi contolate de infractori, în Mexic.

Drumul Yungas, cel mai periculos de pe listă, este o şosea de 69 de kilometri lungime, care leagă oraşul La Paz, situat la peste 3.500 de metri altitudine, de Coroico. Pe multe porţiuni, drumul, care şerpuieşte în jurul munţilor, are o singură bandă şi nu depăşeşte 3,5 metri lăţime.

Cele mai periculoase 22 de drumuri din lume

Şoseaua nu este delimitată prin parapete de prăpăstiile deasupra cărora se întinde, iar vizibilitatea redusă de stratul de nori face traversarea şi mai dificilă. Conform statisticilor, între 200 şi 300 de persoane îşi pierd viaţa în accidente în această zonă, în fiecare an. După 20 de ani de construcţii, o rută alternativă, care ocoleşte cea mai periculoasă secţiune a şoselei, a fost dată în folosinţă în 2006.

Drumul Yungas a primit punctajul maxim, 10/10, fiind considerat drept cel mai periculos şi mai înfricoşător din lume. Acesta a fost urmat de trecătoarea Nanga Parbat, din Pakistan, 9/10, străbătută o şosea cu o singură bandă, fără bariere de protecţie. Muntele cu acelaşi nume este al nouălea cel mai înalt vârf din lume, cu o altitudine de 8.125 de metri.

Autostrada Panamericană, o reţea de drumuri, considerată cea mai lungă şosea din lume, a primit 6 puncte în clasamentul Daily Mail. Oficial, drumul trece prin Mexic, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Ecuador, Peru Chile şi Argentina.

Deşi nu are un traseu desemnat în Statele Unite şi Canada, folosind reţeaua de autostrăzi din aceste ţări, se poate conduce din Alaska până la Ushuaia, cel mai sudic punct al Americii de Sud, pe o distanţă de peste 48.000 de kilometri.

Lista celor mai periculoase drumuri din lume, alcătuită de Daily Mail:

autostrada Pan-Americană - Alaska, SUA

autostrada Trans Siberiană - Rusia

autostrada N2 - Africa de Sud

autostrada Nairobi-Nakuru - Kenya, Africa

autostrada T0117, Bakhchysarai - Ucraina

Trollstigen - Norvegia

autostrada Federală 1 - Mexic

North Yungas - Bolivia

Commonwealth Avenue - Quezon, Filipine

autostrada James Dalton - Alaska, SUA

BR-116, Rodovia da Morte - Brazil

Zoji La - India

Guoliang Tunnel - China

Taroko Gorge - Taiwan

The Pasubio - Italia

Skippers Canyon - Noua Zeelandă

Nanga Parbat - Pakistan

autostrada Bruce - Queensland, Australia

Route 431 - Alabama, SUA

A726 - Scoţia

Patiopoulo-Perdikaki - Grecia

Ruta 5 - Chile