Zilnic apar proiecte nebunesti, dar putine se pot compara cu conceptul chinezului Tianmou Xu. Jaguar Blue Concept e masina care nu va vedea lumina zilei mai devreme de anul 2030! Abia atunci considera designerul ca tehnologia va evolua indeajuns de mult pentru a permite folosirea materialelor neconventionale pentru constructia masinilor.

Jaguar Blue Concept - 10

Si ce poate fi mai neconventional si extrem decat sa folosesti cimentul pe post de caroserie? Insasi ideea pare nebuneasca in 2013 si multi se vor trezi sa-l puna pe tanarul chinez la zid. Dar imaginati-va ca la fel li s-ar fi parut si oamenilor din 1900 ideea de a folosi fibra de sticla la masini. Sau fibra din carbon. Asa ca trebuie sa dam o sansa si acestui concept.

Citeste si: A opta minune a lumii: supervehicul galactic pe Terra! are 22 de tone, e din 5 milioane de piese si a inebunit America

Jaguar Blue Concept - 9

Jaguar Blue Concept va avea o caroserie construita din ciment 100% reciclat si folosit intr-un material numit “Concrete Cloth”. Ai fi uimit daca ti-am spune ca materialul-minune exista deja? Ei bine, chiar asa este. Americanii de la Concrete Canvas au creat un material textil, impregnat cu ciment, care odata udat, se poate prelucra in 2 ore pentru a forma un strat protector subtire, impermeabil si ignifug.

Jaguar Blue Concept - 13

Tianmou Xu propune insa o varianta mai evoluata, bazata pe o retea de fibre si membrane PVC, asemanatoare fibrei de carbon. Teoretic, ansamblul e flexibil, se poate curba, indoi si suporta tensiumi mari fara sa se crape.

Jaguar Blue Concept - 14

Am vorbit destul insa de material si e timpul sa aruncam un ochi asupra designului la fel de futurist. “Factorul-cheie in procesul de design a fost sa expun aspectul natural al acestui material. Odata ce am facut asta si am renuntat la solutiile traditionale, am fost oarecum fortat si stimulat sa gasesc noi surse de inspiratie si solutii viabile”, spune Xu.

Jaguar Blue Concept - 18

Exteriorul lui Jaguar Blue e acoperit partial cu cupru netratat, care, la fel ca in cazul lui Peugeot Onyx, va oxida in timp si isi va schimba culoarea, in functie de climatul in care e folosit. “Asta va crea o identitate distincta si unica fiecarei masini. Iar valoarea ei in timp nu poate decat sa creasca”, crede designerul, care vrea sa revolutioneze inclusiv procesul de fabricatie, mutand fabricile aproape de mare, pentru a folosi energia valurilor.

Citeste si: Cel mai bine vandut BMW din Romania s-a reinventat! Uite cat de bine arata! VIDEO

Jaguar Blue Concept - 11

Pe langa caroserie, rotile reprezinta a doua mare inovatie. Sunt redimensionabile si omnidirectionale. Fiecare roata are cate 9 spite. Fiecare spita are propria ei anvelopa. Astfel, masina poate face manevre imposibile si poate rula atat pe asfalt cat si pe terenuri care ar pune probleme unui offroader experimentat.

Jaguar Blue Concept - 1

Daca Jaguar Blue va ramane doar ideea trasnita a unui designer pe jumatate nebun sau va deveni realitate , asta nu o poate lamuri decat timpul.