Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci cea mai bună alegere în cunoștință de cauză.

Rulote noi sau second-hand

Una dintre cele mai importante decizii este dacă vrei să cumperi o rulotă nouă sau una second-hand. Factorii pe care îți bazezi această decizie sunt posibilitățile financiare, nevoile, așteptările și confortul tău. În cazul unei rulote noi, avantajul este că vei ști că totul va funcționa perfect, iar în cazul în care apar probleme, ai o garanție și o reprezentanță la care poți apela pentru a te sfătui. Prețul pentru liniștea ta sufletească va fi mai mare decât în cazul unei rulote second-hand. Însă, aceasta din urmă vine la pachet cu un preț semnificativ mai mic și poate fi o alegere la fel de bună. Dacă alegi să cumperi o rulotă second-hand, încearcă să găsești un model relativ recent. Alege un dealer autorizat de mașini uzate, vei găsi la ei o gama largă de rulote de vanzare. Ei te pot ajuta să evaluezi corect starea vehiculului, îți pun la dispoziție istoricul lui sau informații despre cum să-l întreții, să-l conduci etc. Cu siguranță nu știi totul despre rulote, dar dealerii știu! 

Rulota potrivită

Pentru a putea alege tipul potrivit de rulotă, trebuie să știi deja dinainte care îți sunt nevoile sau așteptările.

  1. Pentru câte persoane? Este o întrebare la care ar trebui să te gândești. Dorești o rulotă pentru un cuplu sau pentru o familie, ai copii, animale de companie, prieteni care te vizitează des? Răspunsul te va ajuta să te decizi dacă vrei o rulotă cu un dormitor sau două, care să fie compartimentată într-un anumit fel, una cu o osie sau cu două.
  2. Călătorești sau preferi să stai într-un singur loc? O întrebare la fel importantă. Dacă vizitezi mereu același loc sau dacă închiriezi anual același loc, poți alege o rulotă staționară. Poți alege una mai mare, mai spațioasă și mai confortabilă. Dacă vrei să călătorești, atunci optează pentru una mai mică. Vei putea să o parchezi mai ușor, locurile de parcare sunt mai des întâlnite. În funcție de ce tip de călător ești, poți lua mai ușor o decizie care să răspundă nevoilor tale reale.
  3. Care este capacitatea mașinii tale de remorcare? Trebuie să alegi rulota în funcție de tipul mașinii care o va trage. Greutatea maximă a autovehiculului trăgător și a rulotei nu ar trebui să depășească 3.500 kg, conform codului rutier. În general, alege rulota în funcție de sarcina pe care o poate trage vehiculul tău, cu excepția cazului în care ai planificat să achiziționezi o mașină nouă special pentru aceasta.
  4. Care este bugetul tău? Este, poate, cea mai importantă întrebare când vine vorba de achiziționarea unei rulote, fie ea nouă sau second-hand. Dar, pe lângă prețul vehiculului în sine, nu uitați să luați în considerare și costurile aferente: benzină, întreținere, locul de depozitare, taxele de înregistrare, asigurarea ei, dar și taxele de camping și alte cheltuieli neprevăzute ce pot apărea în timpul călătoriei tale.

Nu există o soluție universală când vine vorba de achiziționarea rulotei potrivite. Totul depinde de nevoile și dorințele tale personale. Există o rulotă pentru orice stil de viață și pentru orice fel de buget. Analizează bine fiecare factor, informează-te atent și, mai ales, gândește-te de două ori înainte de a semna contractul de cumpărare. Până la urmă, achiziționarea unei rulote este una dintre investițiile importante din viața ta. Și dacă vei alege să o cumperi, nu uita să te bucuri de ea!

Sursa foto: Shutterstock