Imaginile spion cu fratele mai mic al lui Grand Cherokee i-au fortat pe americanii de la Jeep sa prezinte noul model mai devreme cu cateva saptamani decat era programat initial. Dar nimeni nu se astepta la socul care a urmat. Pentru ca abia de acum inainte va incepe adevarata provocare. Care va fi cea mai inspirata porecla pentru noul Cherokee?

Jeep Cherokee 2014 - 4

Designul Jeep Cherokee 2014 e putin spus indraznet. Mai degraba, urat, am crede noi, dar asta e doar o parere, desi vedem clar cum Jeep se indeparteaza usor usor de imaginea care l-a facut cunoscut in lume. Opiniile pro si contra sunt radicale, polarizate la extrem si fara cale de mijloc. Designul futurist continua trendul inceput de faceliftul Grand Cherokee, dar parca e cam mult. Si asta in conditiile in care Cherokee pare sa devina cel mult un SUV de asfalt, ca nu spunem un crossover de fite. A ramas totusi o masina relativ usor de recunoscut, gratie grilei in 7 fante.

Jeep Cherokee 2014 - 5

Dar insusi elementul definitoriu pentru Jeep e marul discordiei. Jurnalistii de la Jalopnik au dat startul scandalului saptamana trecuta, cand au publicat primele imagini spion, facute de un angajat chiar in interiorul fabricii din Toledo.

Jeep Cherokee 2014 - 6

Acum, Jeep incearca sa ne convinga ca masina nu arata chiar atat de urat, intr-un set de fotografii oficiale, menite sa puna noul Cherokee in cea mai buna lumina posibila. Masina din imagini e cu siguranta varianta de top, pentru ca diferentele fata de ce se vede in imaginile celor de la Jalopnik sunt parca prea mari. 

Jeep Cherokee 2014 - 3

Grila frontala a fost redesenata in unghi, ceea ce a amintit multora de Fiat Multipla. Si, ca tot vorbim de italieni, americanii banuiesc ca designerii de la Alfa ar avea ceva implicari. Speram, pentru binele tuturor, sa nu fie nimic adevarat, desi Jeep face parte din grupul Fiat.

Jeep Cherokee 2014 - 2

CITESTE MAI MULTE DESPRE: ALFA ROMEO

De cealalta parte a baricadei se situeaza cei care considera noul aspect foarte agresiv si futurist, mai ales cand punem in balanta si noile blocuri optice, mult mai inguste, separate de farurile principale, capota prelungita mult in fata si spoilerul redesenat sportiv, care integreaza o fanta inferioara mai lata, incadrata de elemente cromate.

Jeep Cherokee 2014 - 1

Lasam designul la o parte pentru datele tehnice oficiale. Date care nu exista, deocamdata! Jeep promite doar o imbunatatire cu 45% a eficientei, “noi standarde de dinamica si tinuta de drum exemplara”. Depinde ce inteleg ei prin asta. E nevoie sa le amintim de testul facut anul trecut de suedezii de la Teknikens Varld?

Carscoops a aflat ca noul Cherokee va fi construit pe aceeasi platforma ca si Dodge Dart, deci va avea elemente comune cu Alfa Romeo Giulietta (probabil de aici au aparut si zvonurile referitoare la implicarea designerilor de la Alfa). Variantele de motorizare ar putea include un V6 de 3,2 litri, precum si mai multe optiuni in 4 cilindri. Mai multe detalii vom afla insa in martie, odata cu Salonul Auto de la New York, cand va fi lansat noul Cherokee. Vanzarile vor incepe in aceasta toamna.