Volvo a anuntat oficial ca va dota noile facelifturi ale modelelor S60, V60, si XC60 cu un sistem inovator care ii va permite soferului sa utilizeze faza lunga pe timp de noapte fara sa mai atinga maneta.

Pachetul se numeşte Active High Beam Control (AHBC) şi este un nou pas pe care Volvo îl face în vederea îmbunătăţirii siguranţei rutiere. 

Cum funcţionează Active High Beam Control?

"Noua noastră tehnologie transformă condusul pe timp de noapte într-o activitate mult mai confortabilă şi mai sigură. Scopul nostru este de a îmbunătăţi vizibilitatea în întuneric oferind posibilitatea de a folosi faza lungă permanent, fără ca şoferul să fie nevoit să schimbe pe faza scurtă când întâlneşte sau când ajunge din urmă alte maşini", spune Lotta Jakobsson, Specialist Senior Tehnic Siguranţă Volvo.

CITESTE SI: Volvo a inventat cel mai performant sistem de franare din lume: Uite cum se opreste TIR-ul acesta cand ii apare in fata un obstacol

Sistemul dezvoltat de Volvo funcţionează relativ simplu şi e bazează pe armata de senzori, camere şi radare montate standard pe modelele suedezilor. În momentul în care maşina detectează că în faţă se află o altă maşină - fie pe sensul opus de mers, fie pe propriul sens, un cilindru blochează exact zona de acţiune a farurilor cu Xenon care ar deranja maşina sau maşinile din faţă.

Obstrucţia respectivei zone este dinamică, adică zona de "întuneric" se măreşte şi se plimbă de la stânga la dreapta, în funcţie de poziţionarea maşinilor din faţă. Evident, cel aflat în spatele volanului modelului Volvo va beneficia de raza de acţiune a fazei lungi în tot restul câmpului vizual, astfel că vizibilitatea din trafic va fi radical îmbunătăţită.