In toata lumea asta, masinile si sporturile cu motor au un singur varf, un adevarat Everest: Formula 1. E campionatul in care rolul fiecarui element e simplu: sa reduca cat mai mult timpul. La boxe, masina, pilotul si mecanicii sunt toti inlantuiti intr-un dans al tehnologiei care nu dureaza decat 2 secunde.

Pit Stop Formula 1

Pentru multi, sa schimbi 4 pneuri in 2 secunde pare imposibil, dar in Formula 1 se poate. Si mai mult, asta e obiectivul fiecarui pit stop. Recordul actual le apartine celor de la Red Bull Racing si e de 2,05 secunde. A fost stabilit anul acesta, pe 24 martie, cu ocazia Marelui Premiu al Malaesyei, pe circuitul de la Sepang, cand mecanicii au schimbat pneurile monopostului lui Mark Webber. Recordul anterior era de 2,31 secunde, dar mecanicii Red Bull l-au doborat de 5 ori in acea cursa!

UITE CUM SE INTAMPLA TOTUL IN DOAR 2 SECUNDE!


Secretul sta in oameni. De fiecare roata se ocupa 3 mecanici. Unul desurubeaza prezonul, al doilea scoate pneul, iar ultimul fixeaza noul cauciun. Apoi primul insurubeaza la loc prezonul. Cei 12 mecanici sunt ajutati de inca doua persoane care ridica monopostul pe cricuri. Si, in fine, inca un om sta in fata masinii si ii spune pilotului cand poate pleca.

Pit Stop Formula 1

In total e nevoie de 15 oameni pentru a realiza un schimb de pneuri in doar 2 secunde, toti, intr-o coordonare perfecta. E rezultatul anilor de antrenament asiduu, insa cel mai important rol nu il au ei ci insusi pilotul. El e cel care trebuie sa opreasca fix la semn. Daca asta nu se intampla, cei 15 oameni trebuie sa isi ajusteze pozitia, iar asta inseamna timp pierdut.

Acest video de la Sauber explica exact rolul fiecarui mecanic:


E vorba de multa precizie si mai ales de coordonare si munca in echipa. Dar totusi, mecanicii si pilotii din Formula 1 sunt si ei oameni. Si oamenii gresesc uneori, iar costul poate fi exprimat chiar intr-o cursa pierduta la boxe. La fel cum s-a intamplat in cazul celui mai prost schimb de pneuri din istoria Formulei 1. Culmea, cel care a gresit era nimeni altul decat Michael Schumacher!