The Grand Budapest Hotel / Hotel Grand Budapest

Cu: Ralph Fiennes, Adrien Brody, Willem Defoe, Bill Muray, Jude Law, Jeff Goldblum; Regizor: Wes Anderson; Data lansării: 7 martie 2014

Pelicula urmăreşte povestea lui Gustave H. (Ralph Fiennes), un recepţioner care încearcă să îşi dovedească nevinovăţia, după ce a fost acuzat de crimă pe nedrept. Wes Anderson a fost nominalizat de trei ori la premiile Oscar, o dată pentru filmul de animaţie Fantasticul domn Fox şi de două ori pentru scenariu original, cu peliculele Moonrise Kingdom / Aventuri sub clar de lună şi The Royal Tennembaums / O familie genială.

Cel mai elaborat şi mai ambiţios proiect al său de până acum, Hotel Grand Budapest se bucură de o distribuţie de excepţie, iar Academia nu mai are o viziune atât de conservatoare ca în trecut, fapt demonstrat şi de nominalizarea filmului Her, la ediţia de anul acesta.

Noah / Noe

Cu: Russell Crowe; Anthony Hopkins, Emma Watson, Jennifer Connelly; Regizor: Darren Aronofsky; Data lansării: 28 martie 2014

Filmul spune povestea biblică a lui Noe, care are viziuni legate de un potop iminent şi încearcă să îşi protejeze familia în faţa inundaţiilor devastatoare. Darren Aronofsky nu e străin de gala premiilor Oscar, al doilea său film, Requiem for a Dream / Recviem pentru un vis, obţinând o nominalizare pentru Ellen Burstyn. The Wrestler / Luptătorul le-a asigurat la rândul lui nominalizări lui Mickey Rourke şi Marisa Tomei, iar Black Swan / Lebăda Neagră a fost nominalizat la cinci premii Oscar, printre care Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor.

În mod normal, pelicula va fi cu certitudine nominalizată pentru marele premiu, iar dacă ţinem cont de distribuţia care cuprinde doi câştigători şi trei nominalizaţi la ediţiile precedente, Noe are şanse mari să obţină trofeul.

Devil's Knot

Cu: Reese Witherspoon, Colin Firth, Amy Ryan, Alessandro Nivola; Regizor: Atom Egoyan; Data lansării: 9 mai 2014

Filmul prezintă procesul controversat a trei adolscenţi, judecaţi pentru o presupusă crimă, parte a unui ritual satanic, după ce trei copii sunt ucişi cu bestialitate. Regizorul canadian Atom Egoyan a fost deja nominalizat la două premii Oscar, în 1997, la categoriile Cel mai bun scenariu adaptat şi Cel mai bun regizor, ambele datorită lungmetrajului The Sweet Hereafter / Dulcea lume de după.

De atunci, stilul său a fost trecut cu vederea de membrii Academiei, însă, de data aceasta, Egoyan spune povestea unui caz inspirat din realitate, care a ţinut prima pagină a ziarelor pentru o vreme îndelungată. Distribuţia formată din foşti câştigători de premii Oscar (Witherspoon, Firth şi Ryan) ar trebui să asigure o nominalizare la categoria Cel mai bun film, sau, cel puţin, nominalizării pentru jocul actoricesc.

Million Dollar Arm

Cu: John Hamm, Alan Arkin, Lake Bell; Regizor: Craig Gillespie; Data lansării: 16 mai 2014

Filmul urmăreşte povestea lui JB Bernstein (John Hamm), un impresar sportiv aflat în dificultate, care încearcă să descopere noi jucători de baseball, în India, printre jucătorii de... crichet. Pe lista candidaţilor la premiile Oscar se găseşte aproape de fiecare dată o nominalizare sentimentală, iar Million Dollar Arm s-ar putea încadra în această categorie.

Trailerul aduce aminte aminte de alte filme cu tematică sportivă, ca Jerry Maguire, sau Moneyball / Arta de a învinge, care au primit numeroase nominalizări, inculsiv la categoria Cel mai bun film. Probabil că Million Dollar Arm nu are şanse să câştige marele premiu, dar ar putea să fie noul Extremely Loud and Incredibly Close / Extrem de tare şi incredibil de aproape: un film corect, dar care, până la urmă, nu e demn de compania în care se află, în seara Oscarurilor.

Foxcatcher

Cu: Channing Tatum, Steve Carell, Mark Ruffalo, Anthony Michael Hall; Regizor: Bennett Miller; Data lansării: -

După ce a regizat Moneyball, nominalizat la şase premii Oscar, Bennett Milller, filmează o altă peliculă cu temă sportivă. Foxcatcher nu spune însă povestea cu final fericit a unui tată care redescoperă importanţa familiei, ci urmăreşte destinul fraţilor Mark şi Dave Schultz, campioni olimpici la lupte, şi relaţia lor cu miliardarul John duPont, care s-a încheiat tragic. Premisa interesantă şi rolurile dificile pe care le interpretează Tatum şi Carell plasează Foxcatcher printre filmele cu şanse reale la o nominalizare, sau chiar la marele premiu, deşi, amânarea lansării pe termen nedetrminat a trezit numeroase speculaţii.

Interstellar

Cu: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Michael Caine, Jessica Chastain; Regizor: Cristopher Nolan; Data lansării: 7 noiembrie 2014

Filmul spune povestea unui grup de exploratori care se folosesc de găurile de vierme, descoperire nouă, pentru a depăşi limitările călătoriei în spaţiu şi pentru a cuceri distanţele uriaşe pe care le implică un voiaj interstelar. Până acum, Academia a ignorat toate titlurile din seria The Dark Knight / Cavalerul Negru, când vine vorba de premiul cel mare, însă au nominalizat Inception, o altă operă a lui Nolan.

De obicei, membrii juriului sunt destul de pretenţioşi când vine vorba de filme science-fiction, dar cele şapte nominalizări primite de Gravity, anul acesta, îi dau speranţe lui Christopher Nolan că Interstellar ar putea să prindă cel puţin o nominalizare la categoria Cel mai bun film. Atât Matthew McConaughey, cât şi Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michale Caine şi Ellen Burstyn sunt foşti câştigători de premii Oscar, ceea ce nu face decât să sporească şansele filmului.

Fury

Cu: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Jon Bernthal; Regizor: David Ayer; Data lansării: 14 noiembrie 2014

David Ayer a devenit cunoscut după cel de-al treilea său film, End of Watch / Ultima razie, cu Jake Gyllenhaal, fapt care i-a oferit oportunitatea de a mai regiza încă două filme care cuprind nume mari. Unul dintre ele este Sabotage, cu Arnold Schwarzenegger, care va fi lansat luna aceasta.

Cel de-al doilea este Fury, un film despre un sergent în armata Statelor Unite (Brad Pitt), care lupta împotriva naziştilor, alături de camarazii săi, echipajul unui tanc Sherman. Membrii juriului au tendinţa să selecteze filme de război, Saving private Ryan / Salvaţi soldatul Ryan, Apocalipse Now / Apocalipsul acum, sau War Horse / Calul de luptă, fiind doar câteva dintre exemple, aşa că cel mai nou film al lui Ayer este un candidat serios la marele premiu.

Inherent Vice

Cu: Joaquin Phoenix, Benicio del Toro, Reese Witherspoon, Owen Wilson, Sasha Pieterse; Regizor: Paul Thomas Anderson; Data lansării: 12 decembrie 2014

Inspirat de romanul cu acelaşi nume al lui Thomas Pynchon, Inherent Vice urmăreşte povestea detectivului Larry "Doc" Sportello, un conumator de droguri din anii '70, care anchetează dispariţia unei foste iubite. Paul Thomas Anderson a regizat doar şase filme, Hard eight / Jucătorii, Boogie Nights / Jurnalul unei vedete de film porno, Magnolia, Punch-drunk Love / Ameţit de dragoste, There Will Be Blood / Va curge sânge şi The Master. Toate au atras însă atenţia criticilor, There Will Be Blood obţinând chiar o nominalizare la categoria Cel mai bun film.

Cu o distribuţie de zile mari şi bazat pe un roman de succes, Inherent Vice are şanse măcar la o nominalizare la marele premiu.

Exodus

Cu: Christian Bale, Aaron Paul, Sigourney Weaver, Ben Kingsley; Regizor: Ridley Scott; Data lansării: 12 decembrie 2014

Exodus urmăreşte povestea biblică a exodului din Egipt a evreilor conduşi de Moise (Christian Bale). Deşi Academia are unele prejudecăţi faţă de filme din anumite genuri, în special horror şi science-fiction, de care Ridley Scott nu e străin, regizorul britanic este unul dintre preferaţii juriului, fiind deja nominalizat de trei ori la categoria Cel mai bun regizor, pentru Thelma şi Louise, Gladiator / Gladiatorul şi Black Hawk Down / Elicpoter la pământ!.

De data aceasta, Scott alege să spună o poveste biblică, alegându-l pe Christian Bale pentru rolul principal. Dacă ţinem cont de faptul că The Ten Commandments / Cele zece porunci, The Robe / Tunica şi Ben Hur, alte pelicule cu temă religioasă, au primit nominalizări la categoria Cel mai bun film, Exodus este favorit să primească măcar o nominalizare la marele premiu, în 2015.

Into the Woods

Cu: Meryl Streep, Johnny Depp, Emily Blunt, Anna Kendrick; Regizor: Rob Marshall; Data lansării: 25 decembrie 2014

Into the Woods spune povestea unei vrăjitoare care le predă lecţii importante personajelor din basme ca Scufiţa Roşie, Cenuşăreasa sau Rapunzel. Academia are o slăbiciune pentru musicaluri şi cine ar fi mai potrivit să regizeze unul decât Rob Marshall, cel care a realizat şi Chicago, un film muzical care a câştigat şase premii Oscar, printre care şi Cel mai bun film.

Dacă adăugam şi distribuţia excepţională condusă de Meryl Streep, de 18 ori nominalizată la premiile Academiei, putem spune că Into the Woods va fi printre peliculele favorite la marele premiu, la anul.