1. "Emmanuelle" de Emanuelle Arsan

"Nu v-am propus nimic altceva decat sa respectati urmatoarele legi elementare: paziti-va de îmbratisarile accidentale, care nu va duc la altceva decat la somn; dupa ce ati atins orgasmul, nu va multumiti doar cu atat — cautati sa mai aveti orgasme, iar si iar; nu lasati ca usurinta potolirii simturilor sa se contrapuna exigentelor erotismului; nu imitati beatitudinea lipsita de cugetare care conduce trista acuplare animala; nu confundati conceptul de act sexual cu acela de cuplu.“

E. A. „Erotismul nu este un manual de retete despre cum sa te distrezi în societate. Erotismul este o conceptie asupra destinului omului, o unitate de masura, un canon, un cod, un ceremonial, o arta, o scoala. Este, de asemenea, o stiinta sau,

2. "Iubito, eu ma micsorez" de Pascal Bruckner
Intr-o epoca in care omenirea, dupa cate ne anunta savantii, nu inceteaza sa creasca in inaltime, romanul reia, dintr-un unghi nou tema micsorarii.

Dragostea dintre Solange si Leon este nebuna, oarba, totala, rodnica: primul dintre cei patru copii ai lor nu intarzie sa apara la noua luni de la casatorie.

Dar, vai! Cu fiecare progenitura, Leon mai scade cateva zeci de centimetri, devine, spre disperarea lui, din ce in ce mai mic in ochii celor pe care ii iubeste.

3. "Cele 120 de zile ale Gomorrei" de Marchizul de Sade.

Cele o suta douazeci de zile ale Sodomei a fost scrisa de Sade in 37 de zile, in timpul detentiei sale in Bastilia in 1784. Precipitarea evenimentelor se rasfrange direct si asupra romanului: daca in prima parte avem o descriere elaborata a fiecarei zile, ultimele 3 parti sunt transformate doar in niste liste in care sunt insiruite cazne sexuale.

Din acelasi motiv regasim de multe ori in text note si trimiteri pentru verificarea unor informatii. Spre disperarea lui Sade, lucrarea este considerata pierduta, dar manuscrisul este gasit si publicat in 1904.

4. "Noua dezordine amoroasa", de Pascal Bruckner si Alain Finkielkraut.

Ce se întampla azi, cu secolul al XX-lea? Ce-am mai pastrat din idealul ascetic în care comunismul cuceritor vedea ratiunea sa de a fi? Ce-a mai ramas din figura austera, chibzuita, familiala a Burghezului?

La prima vedere, nimic deoarece, morala moderna se caracterizeaza prin îndarjirea cu care prigoneste cele mai marunte reziduuri ale puritanismului, deoarece ea sporeste nevoile si cheltuielile si întretine cu politia medi-cala, care-i taxa pe labagii de nebuni, pe celibatari de nevropati iar pe sodomiti de putregaiuri, un raport de stupoare oripilata. Era glaciatiunii victoriene face figura de Ev Mediu pe langa modernitatea noastra permisiva si sexologica. Numai ca lucrurile nu sunt atat de simple.

5. "Legaturi primejdioase", de Choderlos de Laclos.

Romanul "Legaturile primejdioase" a provocat la aparitie un adevarat scandal, devenind, cu timpul, unul dintre cele mai controversate romane ale tuturor timpurilor. Autorul reda epoca decadenta din putreda Franta prerevolutionara de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in care aristocratii apar intr-un mod in care nu erau obisnuiti sa fie prezentati, aflati la carma unor manevre erotice si a unor acte de seductie redate detaliat si intr-o intensa tensiune sexuala.

Cand citea acest roman, regina Maria Antoaneta ii invelea coperta, ca nu cumva sa se observe ce carte are in maini. Comparat cu "Crima si pedeapsa", romanul "Legaturile primejdioase" a stat la baza a trei creatii cinematografice, semnate de regizori celebri, incepand cu Roger Vadim, apoi cu Milos Forman si terminand cu Stephen Frears, a carui creatie din 1988, ce beneficiaza de o distributie exceptionala, este considerata o realizare deosebita.

 

 

7. "Sexus", de Henry Miller.

Sexus este primul roman al trilogiei Rastignirea trandafirie, scrisa de Henry Miller pe parcursul a zece ani, interzisa in Statele Unite ale Americii si publicata la Paris intre 1949 si 1960.

„Nu am nici o indoiala ca Henry Miller este un mare artist, un mare artist american, probabil ultimul cu care ne putem mindri, un gigant al minunatei epoci literare cuprinse intre 1890 si 1940. Rastignirea trandafirie, ce reia parti ample din romanele anterioare ale scriitorului, este totusi o opera de o calitate net superioara.

Ce a facut Miller aici a fost sa scruteze pina in cele mai mici detalii, dintr-o perspectiva matura si nostalgica, invaluita in aburul fictiunii, anii cruciali in care s-a format ca scriitor si marea iubire a vietii sale. Rezultatul este o poveste fascinanta, o epopee biografica, sociala si estetica .”(Maxwell Geismar)

„Miller este mai degraba un mistic decit un pornograf. Se foloseste de obscenitate pentru a soca si a trezi la realitate, dar odata adusi cu picioarele pe pamint, ne ridica imediat la ceruri.” (Erica Jong)

„Oamenii civilizati nu traiesc conform unor coduri morale sau unor principii de un fel sau altul. Vorbim despre ele, le evocam intruna, dar nimeni nu le ia in serios. Nimeni nu respecta aceste reguli, in vietile noastre nu e loc pentru ele. Tabuurile sunt un fel de reziduu al mintilor bolnave, spectrul celor care nu au avut curajul sa traiasca din plin si care ne-au virit pe git aceste interdictii, deghizate in morala si religie.”(Henry Miller)

„Cind vorbim despre oameni care «au facut istoria» vrem sa spunem ca, intr-o oarecare masura, au schimbat insusi cursul vietii. Dar barbatul din fotografie e dincolo de asemenea visuri puerile. El stie ca omul nu poate schimba nimic, nici macar pe sine insusi.”(Henry Miller)

8. Cum sa-ti intelegi sotia de Gary Smalley
Vrei ca sotia ta sa te inteleaga? Sa te admire? Sa te asculte? Sa iti fie sprijin in clipele grele? Iti doresti o viata sexuala cat mai buna? Vrei ca familia ta sa fie fericita cu adevarat, sa fii un model in viata copiilor tai?

Gary Smalley a gandit aceasta carte ca pe un manual practic de casnicie, adresat barbatilor.

Menirea ei este de a-ti explica modul in care poti stabili o relatie armonioasa cu sotia ta. Autorul vorbeste din experienta. De zeci de ani acorda consiliere cuplurilor si stie ca aproape orice problema ar aparea intr-o casnicie poate fi rezolvata cu rabdare si straduinta.

9. De ce femeile uita greu si barbatii repede de Marianne J. Legato

Barbatii si femeile gandesc diferit, percep in mod diferit importanta lucrurilor si privesc lumea in care traiesc prin filtre absolut diferite. Acest adevar nu este nicaieri mai pregnant decat la nivelul creierului, organul care gazduieste tot ceea ce ne face umani: pasiunile, intuitia, conceptia asupra lumii inconjuratoare, intreaga noastra viata intelectuala si afectiva.

Creierul masculin si creierul feminin sunt extrem de diferite atat din punct de vedere chimic, cat si structural, ceea ce explica de ce barbatii si femeile abordeaza lumea in moduri atat de putin asemanatoare.

Marianne Legato prezinta in cartea de fata strategii si trucuri pentru a invata sa gandim ca celalalt sex si pentru a inlesni o comunicare de multe ori aflata in impas.

O buna intelegere a celui de langa noi este primul pas catre relatii de cuplu mai sanatoase si o viata sentimentala implinita. Pentru toti cei care au simtit vreodata perplexitate, furie, confuzie sau frustrare in relatiile cu celalalt sex, aceasta carte reprezinta un material informativ indispensabil, cu ajutorul caruia se pot descifra unii pe altii.

10. De ce se tem barbatii de femei de Jean Cournut

De cand e lumea lume, barbatii domina femeile. Dar, dincolo de aceasta evidenta transistorica si transculturala, ramane o intrebare: de ce? Pentru ca se tem de femei. Se tem de femeile careameninta in permanenta ordinea falica si care sunt erotice si materne. Intr-un limbaj accesibil, dar si cu rafinate valente poetice,

Jean Cournut transforma un periplu critic si totusi pasionant intr-o incercare de restructurare a tuturor pieselor unui fantastic puzzle: frica masculinului de feminin.