Generatoarele de curent sunt soluţia ideală pentru zonele care nu sunt racordate la reţeaua de electricitate sau pentru a avea un plan de rezervă atunci când se produc penele de curent şi este absolut necesară utilizarea energiei în locuinţa sau clădiri.

Înainte de a cumpăra un generator de curent ţine cont de câteva detalii importante care te vor ajuta să faci cea mai bună alegere şi să îţi achiziţionezi acel tip de echipament de care ai cu adevărat nevoie.

Unde va fi folosit generatorul de curent

Un generator de curent este ideal pentru a deservi obiectivele care nu sunt locuite permanent, că în cazul caselor de vacanţă. Generatorul de curent pe care va trebui să îl achiziţionezi trebuie să fie unul performant pentru a putea funcţiona în cele mai bune condiţii, în perioada în care casa este locuită. În cazul locuinţelor permanente, costurile alimentării cu energie prin generator sunt însă mult prea ridicate pentru că o astfel de investiţie să fie justificată.

Ce putere trebuie să aibă generatorul ales

Într-o casă există mai multe tipuri de consumatori şi este posibil să apară diferenţe între parametri necesari la pornirea acestora şi cei utilizaţi  când funcţionează. Cea mai bună soluţie pentru a determina exact puterea necesară este consultarea unui electrician autorizat. Puterea la generator trebuie să fie mai mare cu 30% decât puterea de care aveţi nevoie. Din acest motiv este necesară o rezervă de putere astfel încât generatorul să nu fie suprasolicitat.

Carburantul utilizat

În ceea ce priveşte carburantul utilizat, există generatoare care funcţionează pe benzină şi generatoare pe motorină, sau diesel. Tipul de carburant utilizat este determinat de puterea necesară în casă pe care vrei să o alimentaţi cu curent de la generator. Pentru generatoare cu puteri mai mici de 4 kVA cele mai multe dintre opţiuni sunt de motoare pe benzină, iar  pentru puteri mai mari de 15 kVA cele mai multe sunt motoare diesel. Ţine cont atunci când alegi un generator de faptul că la temperaturi mai scăzute motoarele diesel pornesc mai greu.

Calitatea curentului

Majoritatea generatoarelor sunt echipate cu regulator electronic de turaţie (AVR) ceea ce garantează furnizarea unui curent de calitate. Când curentul furnizat de generator respecta toate standardele nu este necesar şi un stabilizator de tensiune. În cazul în care grupul are regulator mecanic anumite echipamente mai sensibile trebuie protejate cu un stabilizator de tensiune.

Utilizarea unui UPS

Utilizarea unui UPS este necesară pentru a acoperi pauză, în general de 10-15 secunde, între întreruperea alimentării curentului de la reţea şi alimentarea de la grup. Pentru buna funcţionare a tuturor echipamentelor, chiar şi a acelora pentru care această pauză nu este acceptabilă se utilizează o sursă neîntreruptibilă de curent, adică UPS. Puterea UPS-ului nu trebuie să fie mai mare de 70% din puterea pe care o furnizează grupul. 

Unde se amplasează generatorul de curent

Amplasarea generatorului de curent este un detaliu foarte important pe care trebuie să îl iei în calcul de la început. Locurile cele mai recomandate pentru instalarea generatoarelor de curent sunt incintele bine ventilate cât mai aproape de tabloul general de alimentare, acestea putând fi magazii, garaje sau alte anexe. Ai în vedere şi o bună evacuare a noxelor prin poziţionarea corectă a eşapamentului şi asigurarea unui flux corect de aer şi faptul că motorul termic emite un zgomot destul de puternic în funcţionare. 

În cazul în care achiziţionezi generatorul cu carcasa de protecţie, îl poţi ţine şi în exterior. Dacă vei amplasa generatorul de curent afară, nu uita că pe perioada sezonului rece să îl porneşti periodic pentru a rămâne în bună stare de funcţionare. Cel mai simplu se asigura acest lucru prin intermediul automatizării. Generatoarele de curent nu se vând cu carcasa inclusă, aceasta se achiziţionează separat şi presupune un cost suplimentar. O variantă care te-ar putea face să economiseşti ceva bani este să construieşti tu o carcasă specială pentru generator.

Automatizarea

Automatizarea este o componentă importantă pentru buna funcţionare a generatorului.  Acest echipament sesizează lipsa sau prezenţa curentului şi comandă pornirea sau, după caz, oprirea generatorului. Automatizarea este utilă în special în perioadele în care se întrerupe alimentarea cu energie, dar sunt echipamente în casă care trebuie neapărat alimentate.