În acest articol vom vorbi despre betoniere electrice şi vom vedea cum o poţi alege pe cea mai eficientă. 

Alege betoniera în funcţie de modul în care o vei utiliza 

Cea mai bună betonieră este cea care face faţă necesităților şi volumului de muncă pe care îl ai. Astfel, betonierele pot fi împărţite în:

  • Betoniere pentru utilizare ocazională - Sunt perfecte pentru cei care au proiecte mici de zidărie şi trebuie să mixeze un volum mai mic de ciment. Astfel, pentru utilizare ocazională, poţi alege o betonieră electrică cu capacitatea de 60 l. Totuşi, pentru că diferenţa de preţ nu este foarte mare, dacă ai în planurile de viitor proiecte mai mari, poţi alege şi una de 120l. 
  • Betoniera semiprofesională - Este destinată utilizării frecvente şi folosită deseori pe şantierele unde există o sursă de alimentare electrică. Aceasta ar trebui să aibă cel puţin 120 l, dar, în funcţie de amploarea lucrării, se poate alege şi în varianta cu tambur de 160 sau chiar 190 de l.
  • Betoniera profesională - Este destinată utilizării regulate şi intense sau profesioniştilor care mixează ciment aproape zilnic. Aceasta are tamburul de 250 l şi, de obicei, funcţionează cu benzină. Pentru că poate fi greu de manevrat, se recomandă în varianta cu bară de tragere.

Componentele unei betoniere

Betonierele de ciment sunt mixere folosite pentru a amesteca cimentul cu apă şi materiale agregate în vederea obţinerii mortarului sau a betonului. Acestea sunt formate din motor, tambur înclinat şi rotativ, roată de manivela crestată care facilitează rotirea şi înclinarea tamburului pentru descărcare, un cadru durabil şi robust cu roţi.

Alegerea betonierei potrivite este condiţionată de volumul de mortar sau de ciment necesar pentru lucrări, existenţa sursei de energie şi câteva aspecte care ţin de durabilitate, stabilitate, manevrabilitate. Piesele pot fi metalice sau din plastic, rotile solide sau pneumatice, manivela rotundă sau pătrată, iar alegerea modelului potrivit ţine şi de preferinţe. 

Volumul de amestecare al unei betoniere

În cazul betonierelor se folosesc atât termenul de volum al tamburului, cât şi cel de volum de amestecare, iar acestea sunt diferite. Capacitatea de mixare a unei betoniere reprezintă cca 80% din volumul tamburului. Astfel, o betonieră cu un tambur de 150 l poate mixa în jur de 120 l de ciment care înseamnă două roabe. 

Trebuie menţionat că umplerea tamburului la capacitatea maximă reduce omogenitatea amestecului, în vreme ce umplerea la capacitate prea mică poate duce la lipirea amestecului de pereţii tamburului. De asemenea, un tambur cu volumul prea mic duce la creşterea numărului de sarcini care trebuie mixate şi lungeşte durata lucrării. 

Beneficiile betonierelor electrice

Betonierele electrice au câteva avantaje faţă de cele cu benzină. În primul rând, sunt mai accesibile ca preţ şi nu necesită întreţinere prea multă. Tot ce îţi trebuie este o sursă de curent la care trebuie conectate. Indiferent de temperatura de afară, pornesc imediat, sunt mai uşoare şi se manevrează mult mai confortabil. 

Cele mai populare betoniere electrice sunt cele cu motor monofazic de 220V şi puterea între 500 şi 1500W. Betonierele mai puternice de 1500W au motor electric trifazic (380 V). De asemenea, pentru proiecte mici, se pot folosi mini betonierele electrice acre sunt uşor de transportat pe scări. Acestea au volumul de maximum 65 l şi sunt potrivite pentru lucrările de interior şi spaţiile mici.

Caracteristicile unei betoniere

  • Angrenajul sau cureaua de acţionare - Motorul transmite mişcarea spre tambur printr-o treaptă inelară detaşabilă fixată pe tambur şi acţionată de un pinion. Un angrenaj cu inel din fonta protejat de stropire asigură o durată de viaţă mai lungă pentru betonieră. Unele modele folosesc o curea. Acestea sunt mai silenţioase şi nu necesită ungere. 
  • Lamele de amestecare - Cu cât sunt mai multe lame sau padele de amestecare în tambur, cu atât se va obţine un ciment sau mortar mai uniform. Padelele duble sau triple sunt cu mult mai eficiente decât cele simple, mai ales la un număr mai mare de umpleri. 
  • Cadrul - Pentru a minimiza riscul de răsturnare şi a creşte stabilitatea, cadrul ar trebui să fie cât mai robust.
  • Roţile de manivelă - pot fi rotunde sau pătrate.
  • Duritatea materialului - Chiar dacă betoniera va fi clătită în mod repetat cu apă, pe pereţii tamburului şi pe lamele de amestecare se vor acumula reziduuri de ciment care trebuie îndepărtate. Odată întărit, cimentul trebuie dislocat cu lovituri de ciocan pentru a putea fi îndepărtat, iar tamburul metalic trebuie să facă facă acestor lovituri. De aceea, el trebuie a fie realizat din oţel de cea mai bună calitate.