Alcătuit din mai multe piese, printre care și discurile de frână, etrierele sau pedala de frână, sistemul de frânare mai are o componentă esențială - plăcuțele de frână. Trecute în categoria consumabilelor pentru mașină, plăcuțele acționează asupra discurilor, dictând roților să se oprească. 

Despre cum poți ști când este cazul să cumperi plăcuțe de frână noi, dar și cum le poți testa pe cele proaspăt montate pe mașină, îți vom explica în cele ce urmează.

Care sunt simptomele unor plăcuțe de frână uzate?

Deși majoritatea producătorilor de piese auto stabilesc o perioadă de garanție a plăcuțelor de frână, exprimată printr-un număr de kilometri până la care le poți utiliza fără probleme, uzura acestora poate interveni mai devreme decât te-ai aștepta. De vină pot fi condusul agresiv, condițiile grele de trafic, un set de discuri de frână vechi sau lipsa experienței la volan. Oricare ar fi cauza degradării lor, chiar și una prematură, primele semne care ar indica o proastă eficiență a acestora ar trebui să te pună pe gânduri și să te trimită în service pentru o revizie a sistemului de frânare. Iată ce nu ar trebuie să te lase indiferent:

Zgomot la frânare

Probabil ai auzit cel puțin o dată în dreptul unui semafor un sunet asemănător fluieratului. Acesta provenea de la o mașină a cărei plăcuțe de frână erau foarte uzate. Dacă sesizezi prezența acestui sunet la frânare și în cazul mașinii tale, pregătește-te să schimbi plăcuțele cât mai curând

Mărirea distanței de frânare

Dacă gradul de uzură al plăcuțelor a trecut de un anumit nivel, vei observa că pentru a opri mașina e nevoie să frânezi mult mai devreme decât o făceai până atunci. Acest fapt nu ar trebui să te lase indiferent, pentru că, mai ales în condiții de iarnă, pericolul unui accident poate fi iminent. 

Vibrații în volan la frânare

Scenariul în care plăcuțele de frână ajung să se uzeze inegal sau anormal este foarte probabil, mai ales dacă obișnuiești să folosești mai des pedala decât frâna de motor. Dacă atunci când frânezi simți o senzație pulsantă în picior sau la volan, e semn clar că trebuie să faci o programare în service pentru înlocuirea plăcuțelor cât mai curând.

Urme pe discurile de frână

Fiind mai tot timpul în contact cu discurile de frână, plăcuțele le pot deforma sau zgâria, odată cu trecerea timpului. La o simplă verificare vizuală, ai putea observa că discurile nu mai arată întocmai cum ar trebui, iar acesta ar trebui să fie un imbold pentru tine pentru a investi într-un set nou pentru mașina ta. Poți comanda plăcuțe de frână pe eGarajul.ro, unde găsești zeci de oferte și la alte piese auto de care ai putea avea nevoie.

Plăcuțele de frână se pot repara?

Dacă te gândeai să mai amâni momentul în care îți cumperi plăcuțe noi, e bine să știi că acestea sunt unele dintre componentele auto care nu suferă reparații. Odată uzate, ele trebuie înlocuite negreșit. 

Cum testezi plăcuțele de frână?

Fie că vrei să afli dacă cele pe care le ai deja montate pe mașină mai sunt funcționale sau vrei să le pui la încercare pe cele noi, îți recomandăm să alegi o porțiune de drum puțin sau deloc circulată, pentru a nu îngreuna traficul, și să încerci să frânezi la diferite viteze și pe distanțe scurte. Dacă mașina frânează prompt, înseamnă că sistemul de frânare este într-o stare excelentă, iar tu te poți bucura de călătorii în perfectă siguranță, alături de cei dragi ție. 

Ține cont de sfaturile noastre de mai sus și nu face niciodată rabat de la calitate atunci când vine vorba de piesele auto pe care le alegi pentru mașina ta!