Drujbele se găsesc într-o gamă variată de dimensiuni şi modele, puteri şi caracteristici diferite. De asemenea, preţurile sunt şi ele variate, fiind corelate cu dimensiunea şi puterea motorului, tensiunea, lungimea barei de tăiere, etc. 

Tipurile de drujbe

În funcţie de modul de alimentare, drujbele pot fi de mai multe tipuri:

Drujbe pe benzină - Taie repede şi fără probleme, viteza rapidă a lanţului necesitând o presiune mai mică din partea utilizatorului pentru a realiza tăieturi. Sunt recomandate pentru un volum mare de muncă şi tăierea copacilor mari. Din păcate sunt mari, grele şi zgomotoase, necesită alimentare şi service regulat.

Drujbe electrice cu fir - Au un cablu de alimentare şi costuri mai mici decât drujbele pe benzină. Cântăresc mai puţin şi se utilizează uşor - este suficient să fie conectate la o priză şi pornite. Au însă o viteză redusă de tăiere, motiv pentru care sunt destinate sarcinilor uşoare cum ar fi modelarea gardurilor vii sau tăierea crengilor subţiri. Nu poluează şi sunt mai puţin zgomotoase decât drujbele pe benzină. Din păcate, limitează raza de acţiune la lungimea firului de alimentare.

Drujbe electrice fără fir sau cu baterii - faţă de modelul anterior, drujbele cu baterii nu diferă decât prin faptul că nu mai sunt alimentate cu un cablu, la o priză, ci au nevoie de una sau două baterii. Dezavantajul acestora constă în faptul ca bateriile, deşi sunt reîncărcabile, au o durată limitată de viaţă, iar schimbarea acestora poate fi foarte constisitoare.

 

Cum alegem drujba potrivită pentru nevoile noastre?

Înainte de a investi într-o drujbă, sau in motofierăstraie profesionale, este recomandat să vă răspundeţi la câteva întrebări:

 

Cât de des veţi utiliza drujba? 

Dacă locuiţi pe o proprietate mare, împădurită şi bogată în copaci maturi şi vă simţiţi confortabil cu o drujbă, probabil că modelul pe benzină este cel mai potrivit, acesta fiind mai puternic decât modelele electrice, cu sau fără fir. Însă, dacă aveţi o curte modestă, o drujbă electrică, ar putea fi alegerea cea mai potrivită. Atenţie, însă, drujbele elctrice nu pot fi îndepărtate mai mult de 100 de m de o priză de alimentare - acesta fiind şi motivul pentru care alegerea lor are sens doar pentru lucrările de pe lângă casă.

 

Cât de mult timp veţi folosi drujba? 

Dacă sunteţi genul de persoană care menţine pomii sub control prin tunderea constantă, pe măsură ce se usucă, o drujbă electrică cu baterie este cea mai bună alegere. Aceasta va asigura între 30 şi 40 de minute de funcţionare, ceea ce ar trebui să fie suficient pentru a face faţă sarcinilor mici şi dese. Însă, dacă sunt necesare mai multe activităţi de-a lungul anului veţi avea nevoie de un model pe benzină. Acesta poate funcţiona ore în şir cu un singur rezervor, iar la golire se poate realimenta, fără a mai fi necesar să aşteptaţi reîncărcarea bateriei.

 

Cât de des sunteţi dispus să vă ocupaţi de întreţinerea drujbei? 

Pe lângă faptul că sunt mai uşor de pornit faţă de omoloagele lor pe benzină, drujbele electrice sunt şi mai uşor de întreţinut. Tot ce trebuie făcut este să le conectaţi la o priză sau să reîncărcaţi bateria şi drujba este gata de utilizare. Atenţie, însă - durata de viaţă a bateriei este o necunoscută, aceasta fiind costisitor de înlocuit. Pe de altă parte, drujbele pe benzină înregistrează costuri cu funcţionarea, necesitând un amestec de benzină şi ulei. Se poate achiziţiona benzină premixata, dar este mai scumpă, motiv pentru care veţi prefera să o mixaţi chiar dumneavoastră. De asemenea, la drujbele pe benzină trebuie înlocuite periodic filtrele de combustibil şi bujiile şi este necesară golirea rezervorului de combustibil înainte de depozitare pe termen lung.

 

Este bine să reţineţi că cea mai mare drujba nu este întotdeauna şi cea mai bună, iar găsirea modelului potrivit depinde de necesităţile voastre şi de cât de des o veţi utiliza.