După cum știi deja, odată cu venirea gerului se va înmulți și numărul șoferilor care nu reușesc să-și pornească mașinile și care așteaptă debusolați ajutor din partea unui specialist. 

Pentru a nu fi unul dintre ei și pentru a te asigura că mașina ta va porni chiar și atunci când temperaturile coboară cu mult sub 0 grade, este important să cunoști cauzele acestei dificultăți tehnice și să-ți pregătești mașina corespunzător pentru condițiile de ger. 

În cele ce urmează, vom discuta despre principalele probleme care împiedică autoturismele să pornească după o noapte de ger și îți vom explica ce trebuie să faci pentru le rezolva:

Bateria este descărcată

De cele mai multe ori, motoarele nu pornesc din cauza bateriei, care este prea slăbită pentru a putea alimenta electromotorul. În caz de ger, acest fenomen se agravează, iar șansele ca mașina să nu pornească sunt mult mai mari. Dacă, atunci când rotești cheia în contact, auzi un sunet slab, însă motorul refuză să pornească, înseamnă că bateria nu mai are energie suficientă. 

Există mereu metoda de a porni mașina cu un redresor, însă aceasta este doar o soluție temporară, iar problema va reveni în cel mai scurt timp, întrucât bateria este prea slăbită pentru a mai funcționa la parametri optimi. De aceea, cel mai indicat lucru pe care îl poți face este să începi să cauți baterii auto noi și să alegi un model potrivit pentru mașina ta. 

Alternatorul este defect

Alternatorul este piesa care încarcă acumulatorul mașinii atunci când motorul funcționează. În cazul în care ai o baterie relativ nouă, dar motorul refuză să pornească atunci când rotești cheia în contact, poate fi vorba despre o defecțiune a alternatorului. Un alt simptom al acestei defecțiuni este reprezentat de luminile de bord și farurile care se aprind și se sting intermitent. 

Înlocuirea alternatorului este o procedură destul de complexă, iar, dacă nu ai cunoștințe de mecanică, cel mai indicat este să apelezi la un specialist. Totuși, prețul înlocuirii alternatorului nu este unul foarte mare, iar operațiunea nu va dura foarte mult timp. 

Ai probleme cu uleiul

Atunci când temperaturile scad foarte mult, vâscozitatea uleiului crește proporțional, iar lichidul nu va mai avea o curgere constantă, bateria se va consuma mai rapid, întrucât electromotorul va depune un efort mai mare pentru a se învârti. 

Acest lucru se întâmplă, de regulă, atunci când folosești un ulei cu o vâscozitate la rece prea ridicată sau atunci când nu faci schimbul de ulei la data indicată de producător. Pentru rezolvarea problemei, este necesar să verifici ce tip de ulei ai folosit pentru mașina ta, iar, dacă sortimentul folosit nu este potrivit condițiilor de ger, este cazul să-l înlocuiești. Dacă uleiul este cel potrivit, însă schimbul de ulei nu a fost efectuat la timp, va trebui să-l faci acum și să te asiguri că schimbi și filtrul de ulei.

Întâmpini probleme cu alimentarea (la motoarele diesel)

Atunci când temperaturile de afară coboară sub -20 de grade Celsius, sistemul de alimentare poate să nu mai funcționeze corespunzător. În general, în orice tip de motorină se regăsește și o cantitate de apă, care se va separa de motorină și, eventual, va forma dopuri pe conductele de alimentare. Deși foarte mici, aceste blocuri vor împiedica alimentarea mașinii cu motorină, iar aceasta nu va porni. 

Deși nu există foarte multe lucruri pe care le poți face în această situație, vestea bună este că totul va trece de la sine în momentul în care vremea se va încălzi. Dacă te grăbești și nu poți să aștepți până la dezghețarea conductelor, va trebui să muți mașina într-un garaj sau într-un spațiu interior încălzit. Cu ajutorul unui feon vei putea să încălzești conductele de sub capotă până când apa se va dezgheța, iar pornirea va fi posibilă. 

Atunci când nu reușești să pornești mașina după o noapte de ger, este important să cunoști simptomele fiecărei defecțiuni și să o rezolvi în cel mai scurt timp cu putință. Pentru că este mai bine să previi decât să combați, este necesar să-ți pregătești mașina pentru iarnă. Folosește mereu un ulei potrivit pentru condițiile de ger și asigură-te că bateria mașinii se află în stare optimă de funcționare.  

Sursa Foto: Shutterstock