Potrivit unei decizii a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), intrată în vigoare la sfârşitul săptămânii trecute, soferii asiguraţi printr-o poliţă de răspundere civilă auto (RCA) îşi pot verifica istoricul daunelor proprii într-o bază de date.

Anterior, baza de date CEDAM, care este administrată de CSA pe baza datelor transmise de asigurători, putea fi interogată de persoanele fizice doar pentru a afla dacă un autovehicul deţine sau nu o poliţă RCA valabilă.

Informaţiile despre istoricul daunelor erau accesibile numai asigurătorilor, care le foloseau pentru a stabili tariful poliţelor nou-emise.

Dacă informaţiile privind existenţa unei poliţe valabile sunt accesibile oricui, fiind afişate pe baza numărului de înmatriculare, istoricul daunelor poate fi accesat numai de proprietarul autovehicului, motorul de căutare al CEDAM incluzând în acest caz un câmp obligatoriu unde trebuie introdus codul numeric personal al asiguratului (sau codul fiscal în cazul firmelor).

Accesul la istoricul daunelor proprii reprezintă un atu pentru asiguraţii fără accidente la activ care decid să îşi vândă autoturismele, dar şi pentru cumpărătorii de ma­şini second-hand. Practic, orice cum­părător poate cere proprietarului să îi prezinte istoricul real al daunelor maşinii aflată la vânzare pe baza unei simple interogări a unei baze de date online.

grafic masini second hand

Baza de date CEDAM arhivează informaţiile despre poliţele auto obligatorii emise începând din anul 2006, perioadă în care au fost încheiate circa 40 de milioane de contracte. Daunele sunt contabilizate începând din 2008, anual fiind introduse în baza de date circa 300.000 de dosare de daună.

Informaţiile despre istoricul daunelor afişate după interogarea de către asiguraţi a bazei CEDAM cuprind numai data la care a fost declanşată poliţa ca urmare a producerii unui accident de circulaţie, numele asigură­torului şi data la care a fost efectuată plata. Nu sunt afişate însă şi detalii despre valoarea plăţilor efectuate, ceea ce ar putea da o ima­gine a pagubelor suferite de autovehiculele implicate în accident.