Detectorul radar atentioneaza imediat soferul cand surprinde undele emise de un radar. Reporterii ProTv au incercat sa afle daca "vede" si camerele care vor fi montate pe autostrada Soarelui.

Asa ca au mers pe DN1, unde functioneaza deja opt radare din acelasi model. Insa detectorul nu a sesizat nimic, pentru ca noile sisteme folosesc camerele de supraveghere, softuri speciale si nu emit unde ca cele de generatie veche.

Radarul inteligent incepe sa functioneze in momentul in care rotile din fata ale unei masini trec peste senzorul ascuns in asfalt. In continuare, sistemul calculeaza in cat timp veti parcurge 2,5 metri. Adica distanta pana la urmatorul senzor. Daca ati depasit limita maxima de viteza, masina dumneavoastra va fi fotografiata si veti fi amendat.

Trei astfel de aparate pe un sens, si trei pe altul vor fi montate pana la vara pe autostrada soarelui, intre Cernavoda si Medgidia.

"Cel tarziu la sfarsitul lunii mai, atunci vom termina tot sistemul de la Cernavoda la Constanta. Este o noutate, este autorizat si poate rezolva toate problemele pe care le cere Politia", a spus Teodosie Neacsu, directorul proiectului.

Un singur radar costa 35.000 de euro. Potrivit avocatilor, exista putine modalitati legale de a contesta amenzile emise de aceste aparate, pentru a castiga un eventual proces.

"In unele cazuri, certificatul metrologic al radarelor a expirat. Ele trebuiesc calibrate o data la 6 luni", a dezvaluit Marius Coltuc, avocat.

Asa ca, mare grija la viteza pe drumul spre litoral, mai ales ca autoritatile nu s-au hotarat daca vor instala si panouri de semnalizare pentru noile radare.