Fostul pilot de raliuri, Titi Aur, critică dur educația rutieră a românilor.

Expertul în conducere defensivă, atrage atenția că există „mari probleme” privind educaţia rutieră în România. El este de părere că, atunci când „cocalarul român” va pune mâna pe o maşină autonomă, „sigur va modifica ceva el pe acolo”.

Prezent la Conferinţa internaţională Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022, organizată de Subcomisia pentru siguranţă rutieră din cadrul Comisiei pentru transporturi şi infrastructură, Titi Aur a declarat:

„Şi eu sunt un fan al tehnologiei, dar trebuie să înţelegem că atunci când va pune mâna cocalarul român pe o maşină autonomă, sigur va modifica el ceva pe acolo şi de aceea legea din România va fi pentru maşina autonomă o lege specială. În maşina autonomă trebuie să fie obligatoriu un om şi un câine. Câinele va fi dresat să muşte omul dacă pune mâna pe ceva, pentru că sigur va strica ceva. Sper să ajungem la maşina autonomă, sper să fie aşa, doar că până atunci avem mari probleme de educaţie”.

El a adăugat că educaţia este cea mai rapidă cale de a reduce numărul de accidente în România.

„Mi-am propus să vorbesc despre educaţie. Educaţia care cred eu că este în momentul de faţă principala, poate singura (...) cale rapidă şi relativ ieftină ca să reducem numărul de accidente. De ce relativ ieftin şi de ce rapidă? Pentru că se pot face nişte paşi mai repede decât să construim acele autostrăzi sau până vom face drumurile perfecte sau până va veni maşina autonomă”, a mai spus Titi Aur.

Statisticile arată că majoritatea accidentelor rutiere sunt din cauza factorului uman. Titi Aur este de părere că educaţia este cea mai rapidă cale de a reduce numărul de accidente în România.

"E nevoie de cursuri de educație rutieră în școli, de la vârste fragede. Este o concluzie a conferinței internaționale privind siguranța rutieră care se ține la Parlament. În 2021, în România s-au produs aproape 24.000 de accidente rutiere, față de 18.000 în anul 2018. Dacă de mici am învăța cum să circulăm, numărul de accidente ar fi mult mai mic", a declarat pilotul de raliu Titi Aur, expert în condusul defensiv.

Titi Aur a mai spus că, din punct de vedere al educaţiei, suntem mult în urmă faţă de ce era în anii ’80 şi până în ’90. „De fapt, am involuat în loc să evoluăm la acest capitol”, a arătat expertul în conducere defensivă.

Foto Facebook