Volkswagen a tot vorbit de masini electrice, dar pana acum nu a produs nimic. La inceput, nemtii nu credeau in viitorul masinilor electrice dar trendul pietei auto i-a impins de la spate. Au experimentat mai intai cateva variante hibrid, chiar si unul plugin-in, apoi masina care consuma 1 litru la suta de kilometri, pentru ca in final sa intre in randul lumii si sa prezinte prima lor masina electrica in varianta de productie.

Volkswagen e-up! - 2

Motorul noului VW e-up! e electric si poate dezvolta maximum 80 CP, cu un cuplu de 210 Nm, care e acolo inca de la primele turatii. Motorul ofera insa constant 55 CP. VW E-up! poate ajunge de la 0-100 km/h in 14 secunde, iar viteza maxima e de 135 km/h. E o diferenta mica fata de motorul pe benzina in trei cilindri si 81 CP care atingea suta mai repede cu 0,8 secunde. Explicatia e simpla: versiunea electrica a luat 141 kg in greutate!

Volkswagen e-up! - 3

Masina are o autonomie maxima de 150 de kilometri, dar partea cea mai buna e ca bateriile se pot incarca pana la 80% din capacitate in doar 30 de minute. In plus, noul e-up! va veni optional cu sistemul Combined Charging, ce permite incarcarea atat la curent alternatic cat si la cel continuu.

Designul exterior nu s-a schimbat foarte mult fata de conceptul prezentat in 2009. Luminile de zi LED sunt acum integrate ingenios in bara de protectie. La fel se intampla si in spate cu luminile de ceata. Pragurile, partea frontala si podeaua masinii au fost optimizate pentru o aerodinamica mai buna.

Volkswagen e-up! - 6

Interiorul e standardizat fara de conceptul din 2009, care propunea un layout 3+1. Parca interiorul e si mai aerisit acum. Pielea neagra contrasteaza destul cu insertiile cromate si plasticul deschis la culoare de la interior, dar, pentru a accentua efectul, nemtii au folosit cusaturi albastre.

Volkswagen e-up! - 4

E-up! va primi si cel mai nou sistem infotainment de la Volkswagen. Sistemul de navigatie include acum si statiile de incarcare (harta va fi cam goala in cazul Romaniei). O aplicatie dedicata pentru smartphone iti va spune cat te mai tine bateria si cand trebuie sa reincarci masina.

Noul Volkswagen e-up! va fi lansat in septembrie, la Salonul Auto de la Frankfurt. Poate fi comandat tot de atunci, desi nemtii n-au anuntat inca preturile. Probabil, VW e-up! va costa cam 20.000 de euro, daca ar fi sa includem si ecotichetul de 12.000 RON acordat de guvern.