Se stie si ca dansul poate contribui la scaderea in greutate, insa exista multe alte beneficii ce nu pot fi atinse cu alte tipuri de exercitii fizice.

"Dansul, in opinia mea, este unul dintre cele mai bune moduri de a te mentine in forma, deoarece se lucreaza multe grupuri de muschi in acelasi timp.

In plus, la cursurile de dans exercitiile sunt astfel concepute pentru a se mula perfect pe ritmul muzicii, ceea ce consider ca este o provocare suplimentara pentru fiecare", a declarat expertul in fitness Tracey Malett, potrivit The Huffington Post.

Iata care sunt opt dintre beneficiile dansului:

Este un exercitiu cardio foarte bun. La fel ca alte tipuri de exercitii cu impact cardio destul de redus, precum joggingul si aerobicul, dansul poate imbunatati sanatatea cardiovasculara, creste rezistenta organismului, a oaselor si a muschilor si poate stopa aparitia unor boli, ca diabetul sau afectiunile cardiace.

"Dansul poate aduce mai mult decât traditionalul cardio. Alergarea pe banda rulanta poate imbunatati rezistenta cardiovasculara si a corpului, dar o activitate precum dansul le atinge pe cele doua, dar si rezistenta musculara si flexibilitatea. In plus, imbunatateste echilibrul, agilitatea, capacitatea de coordonare, viteza de reactie", explica Fabio Comana, fiziologist si profesor de fitness la Academia Nationala de Medicina Sportiva din SUA.

Dansul este distractiv. "Daca exercitiile nu reprezinta o activitate placuta, nu te vei tine de treaba. Pe când dansul este pur si simplu distractiv. In plus, placerea de a realiza miscari dificile poate conduce la eliberarea de hormoni, ca serotonina si endorfinele", mai spune Comana.

Dansul inseamna socializare. Desi tuturor ne place sa dansam atunci când nu ne vede nimeni, exista ceva irezistibil in a dansa alaturi de alte persoane, indiferent daca este vorba despre partener sau despre colegii de la sala.
Oricine poate dansa.

"Cred ca in fiecare dintre noi exista un dansator. Atunci când ne miscam corpul pe ritmul muzicii zâmbetul apare pe buzele noastre si ne dorim sa continuam. Nu trebuie sa ne lasam intimidati daca simtim ca nu suntem buni dansatori. Cui ii pasa? Conteaza sa te misti in ritmul tau, nu sa faci ca ceilalti", a declarat Tracey Malett.

Dansul mentine mintea agera. Cu totii am auzit ca activitatil precum cititul sau jocurile pot mentine mintea agera si chiar pot intârzia cu multi ani aparitia dementei. Dar, potrivit unor studii recente, la fel si dansul. Potrivit unui studiu publicat de Jurnalul de medicina New England, miscarile de dans practicate in mod constant pot reduce cu pâna la 76 la suta aparitia dementei. Alte activitati fizice, precum ciclismul sau mersul pe jos, nu sunt asociate cu o reducere a acestui risc.

Dansul aduce armonie corpului. Marea varietate de miscari poate reprezenta un lucru benefic pentru organism, deoarece sunt evitate miscarile repetitive si monotonia. "Nu este atât de repetitiv, deoarece execitiile sunt permanent combinate si se pot inventa miscari inovatoare, pe care nu le putem folosi in orele obisnuite de cardio", sustine Mallett.

Dansul poate imbunatati echilibrul. In fiecare an, unul din trei adulti cu vârste peste 65 de ani va cadea. Ce ar putea ajuta in aceste cazuri? Bineinteles, dansul. Potrivit unui studiu recent, dansul si caratul de obiecte in timp ce mergi pot imbunatati echilibrul si pot reduce riscul de caderi periculoase.

Pentru a dansa nu ai nevoie de echipamente scumpe. "Cea mai usoara solutie este sa-ti pui muzica favorita si sa te misti in living room, activitate ce va duce si la arderea de calorii. Pentru un exercitiu mai amplu cumpara un DVD de specialitate", mai spune Tracey Mallett.