Bogdan Patrașcu are 25 ani și a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, specializarea Balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală și este (fizio)kinetoterapeut. Pasionat de sport, Bogdan își face timp să ajungă la sală și să aibă grijă de greutatea și corpul lui. 

L-am provocat la o discuție sinceră despre sport, dar mai ales lipsa sportului din viața bărbaților și despre cum pot fi problemele rezolvate prin kintetoterapie.

Cât de mult contează sportul în prevenirea problemelor de sănătate?

Sportul (mișcarea, in general) reprezintă cel mai facil mod de prevenire a unui număr mare de afecțiuni. O postură corectă cu o musculatură tonifiată și un organism bine oxigenat au început sa reprezinte un ”lux” pe care mulți refuză să și-l permită, folosind drept argument lipsa de timp.

Tu cât timp aloci pentru sport și ce practici în generală (sală sau și alte sporturi)?

Încercând să fiu în primul rând un exemplu, mișcarea reprezintă una dintre prioritățile mele, încercând sa o bifez zilnic, într-un mod sau altul: mers la sala de fitness, ore de aerobic, mers la fotbal sau pur și simplu atingerea obiectivului de 10.000 de pași parcurși zilnic. 

Am fost și de partea cealaltă, având doi ani de sedentarism care și-au pus amprenta asupra greutății și capacității de efort. Din fericire, anii în care am mers constant la sală înainte de această perioadă mi-au fost de ajutor, revenirea fiind una destul de rapidă. 

Ce te motivează pe tine să rămâi în formă și să ai grijă de sănătatea ta?

În copilărie aveam destule kilograme in plus, sau cum îmi place să zic mai frumos- aveam mereu un dulap plin de dulciuri și snacks-uri. Fotbalul a fost primul stimul care m-a facut să conștientizez că prefer mișcarea, apoi mersul la sală.  Schimbările pe care le observam de la o lună la alta m-au făcut să revin mereu mai motivat: pierdusem căteva kg, crescusem în forță și rezistență, dar, totodată, învățam mult mai ușor și eram mai concentrat la școală/liceu.

Kinetoterapia a fost următorul pas, tocmai pentru că folosește, printre altele, gimnastica medicală în scop profilactic și de recuperare, iar ulterior, a urmat parcurgerea unui curs de instructor aerobic-fitness.

Care sunt cele mai dese probleme pe care le vezi la bărbații care vin la voi în clinică?

Cele mai dese probleme pe care le întâlnesc la bărbații care pășesc pragul clinicii unde lucrez sunt reprezentate durerile din zona coloanei lombare și cele cauzate de postura incorectă.

Statul prelungit la birou sau la volan, ridicatul în mod greșit a unor greutăți în mod repetat și stilul de viață mereu pe fugă nu duc decât la apariția unor dureri de la vârste din ce în ce mai mici.

De ce consideri că oamenii sunt încă reticenți la kinetoterapie și aleg să meargă mai întâi la un medic generalist?

În opinia mea, este indicat să existe o bună colaborare între medici și kinetoterapeuți, astfel încât să se realizeze un plan de recuperare cât mai eficient din ambele părți.

Oamenii tind să aleagă mereu varianta care li se pare mai ușoară, mai facilă - pastilele, de cele mai multe ori - aici ar trebui ca medicii să le sublinieze importanța mișcării, lucru pe care observ că mulți medici tineri încep să îl facă.

Ce sfaturi și recomandări ai mai avea, în încheiere?

Cel mai important este să conștientizăm că durerile reprezintă un semnal al organismului că ceva nu este în regulă. Acestea nu ar trebui ignorate (cum se întâmplă cel mai des, până devin insuportabile), ci trebuie diagnosticate și tratată cauza apariției, nu doar mascat efectul (durerea).

Recomand tuturor să își găsească timp pentru mișcare - există o gamă atât de largă de opțiuni, încât sigur se găsește ceva care să îi prindă și să îi facă să se și țină.