Alteori, însă, nu reușim să ne dăm seama de motivul din spatele acestei oboseli. Mai jos poți afla câteva posibile cauze ale oboselii cronice. 

Dieta

Dacă nu iei micul dejun, sari peste mese și te mulțumești cu un covrig s-ar putea să nu furnizezi organismului suficientă energie. O perioadă prea mare de timp între mese duce la o scădere periculoasă a nivelului zahărului din sânge și, în consecință, a energiei. De aceea, este foarte important să iei mesele principale ale zilei și să înlocuiești gustările nesănătoase cu fructe, batoane din cereale integrale sau o mână de nuci. Acestea furnizează calorii sănătoase, vitamine și minerale și oferă energie. 

O problemă de sănătate

Dacă ești obosit tot timpul s-ar putea să te confrunți cu o problemă de sănătate. Anemia, diabetul, fibromialgia, afecțiunile cardiovasculare sau chiar hepatita B se manifestă printr-o stare prelungită de oboseală. Dacă odihna și medicamentele fără rețetă nu ajută la ameliorarea acesteia și dacă apar alte manifestări este recomandat să te adresezi unui medic. 

Lipsa de vitamine și minerale

O stare continuă de oboseală poate fi asociată și cu o lipsă de vitamine sau minerale. Un nivel redus al vitaminei B12 sau al vitaminei D, al fierului, magneziului sau potasiului poate cauza letargie și oboseală. Pentru a confirma acest lucru este nevoie de un test simplu de sânge. Primul pas în ameliorarea oboselii este să introduci noi alimente în dieta zilnică. Vitamina B12 se găsește în ficat, sardine și scoici, vitamina D în somon, ciuperci, ouă, fierul în carne de vită, spanac, legume verzi, magneziul în ciocolată amăruie, nuci și cereale integrale, iar potasiul în banane, pepene roșu și fasole. 

Calitatea somnului

Dacă te culci în mod regulat târziu și te trezești devreme, într-un final corpul tău se va resimți, indiferent câte cești de cafea alegi să bei într-o zi. Majoritatea adulților au nevoie de 7–9 ore de odihnă în fiecare noapte. Culcă-te ceva mai devreme și creează un mediu propice unul somn odihnitor. Cu alte cuvinte, trage jaluzelele, evită să faci sport înainte de culcare și oprește televizorul cu cel puțin o oră înainte de a te băga în pat. Dacă oboseala nu trece după câteva săptămâni, s-ar putea să te confrunți cu apnee în somn. Această afecțiune constă în pauze de respirație în timpul somnului. Drept urmare, creierul nu primește suficient oxigen și poate apărea oboseala pe timpul zilei chiar dacă ai dormit opt ore.

Stresul

Stresul cronic poate duce la oboseală, însă aceasta este însoțită și de dureri de cap, tensiune musculară și probleme de stomac. Atunci când ești foarte stresat corpul reacționează prin mecanismul „luptă sau fugi”, întipărit în ADN-ul nostru încă din epoca primitivă. Acest fenomen stimulează o producție mai mare de cortizol și adrenalină pentru a pregăti corpul să reacționeze. Dacă pe termen scurt acest mecanism ne ajută să luăm decizii, pe termen lung el consumă resursele organismului și ne epuizează fizic și mental. Prin urmare, cea mai bună soluție este să înveți să menții stresul sub control. Poți face acest lucru prin luarea unor pauze, plimbări lungi în parc sau chiar învățarea unor exerciții de respirație. 

Un stil de viață sedentar

Este dovedit că activitatea fizică ne oferă un surplus de energie. Sedentarismul, pe de altă parte, te face să te simți extenuat. Poți contracara acest lucru cu doar 30 minute de activitate fizică pe zi. Nu este nevoie să alergi la maraton, ci este suficient să dedici jumătate de oră pe zi unei activități moderate: mers, alergat, înot, dans, grădinărit etc. Începe ușor, cu doar cinci minute de activitate pe zi, și crește progresiv, până ajungi la 30–60 minute pe zi. Energia ta va avea doar de câștigat. 

Unele zile sunt mai obositoare decât altele. Este foarte important să deosebești oboseala obișnuită de cea cronică. În cele mai multe cazuri, ea trece de la sine dacă faci câteva schimbări în stilul tău de viață, te culci mai devreme, mănânci mai sănătos și faci sport. Atunci când oboseala persistă în ciuda acestor schimbări, este bine să te adresezi medicului. 

Sursa foto: Shutterstock