Este important ca bărbații să știe cu precizie care este tipul lor de piele, pentru că îngrijirea corectă depinde de acest detaliu esențial. La fel ca femeile, și bărbații au tipuri de piele diferite, fiecare cu nevoi de îngrijire specifice.

Dacă simți o senzație neplăcută după utilizarea unor produse cosmetice sau după bărbierit și dacă te iriți ușor, înseamnă că ai pielea sensibilă. Principalul simptom pentru pielea uscată este o senzație de mâncărime, mai ales după baie, duș și bărbierit, dar și atunci când transpiri. Pielea grasă, în schimb, este mai rezistentă, dar are un aspect lucios, uneori neplăcut, și tendință acneică. Pielea normală are un aspect suplu, suportă orice produse și se irită doar în mod excepțional.

Cele câteva sfaturi de mai jos sunt recomandările unor dermatologi, dar și soluția pentru o piele sănătoasă, frumoasă, care să-și păstreze aspectul tânăr multă vreme. 

Acordă atenție bărbieritului

Alege aparate de ras compatibile cu tipul tău de piele. Există un model ideal pentru fiecare și este important pentru sănătatea tenului tău să folosești instrumentul corect. Aparatele cu mai multe lame nu sunt recomandate tenului sensibil, în timp ce modelele clasice sunt ideale. Oricât ar fi de eficiente aparatele de ras electrice, cea mai sănătoasă metodă este cea clasică cu spumă de ras și aparat de ras cu lamă. Este cel mai igienic. Uneori, este bine să eviți obiceiul de a întinde pielea când te razi, ca să eviți multe iritații și tăieturi.

La final, folosește neapărat un gel hidratant sau o cremă pentru după bărbierit, indiferent ce tip de piele ai. Folosește un aftershave dacă ai tenul gras, dar evită-l în cazul tenului sensibil și uscat.

Citește etichetele produselor pe care le folosești

Ia neapărat în considerare etichetele și ingredientele produselor pe care le folosești. Trebuie alese mereu, indiferent de scopul lor, doar pentru tipul de piele pe care îl ai. Pentru un ten predispus la acnee, alege doar produse fără ulei și din categoria celor non-comedogenice, deoarece acestea nu-ți vor înfunda porii. Dacă ai pielea sensibilă, utilizează produse ușoare, fără parfum, deoarece produsele care conțin parfumuri pot lăsa senzația de iritare și uscare a pielii. Testează mereu un produs pe care nu l-ai mai folosit. Alergii și iritații din cauza unor ingrediente specifice pot face și bărbații.

Foarte importantă este recomandarea de a nu trata cu superficialitate o problemă a pielii, dacă aceasta nu trece în una-două zile. Uneori, sfatul unui dermatolog este necesar și poate preveni probleme serioase.

Hidratează-ți pielea

Este un gest important care ar trebui să intre în rutina de îngrijire zilnică a bărbaților. Un gel hidratant masculin care să fie util pentru față și gât este esențial. Adaugă la acesta și un lapte de corp lejer sau alege un gel de duș care să fie hidratant. Și, important de știut, nu rata momentul ideal pentru a le folosi: după baie, duș și după bărbierit (fie că este umed sau uscat). 

Nu uita niciodată de pielea capului, mai ales dacă ai obiceiul să-ți razi părul de pe cap ori dacă ai zone fără păr.

Protecția solară

Pielea bărbaților este mai rezistentă decât cea a femeilor. Necesitățile de îngrijire sunt, așadar, mai reduse. Cu o excepție extrem de importantă pentru sănătatea ta: protecția solară. Este esențială de fiecare dată când ai activități în aer liber. Protejează-ți toate zonele expuse ale pielii, inclusiv scalpul, urechile, gâtul și buzele. Pentru o protecție cât mai eficientă, alege soluții rezistente la apă, cu un factor de protecție de 30 sau mai mare. 

Tot legat de acest subiect trebuie menționat că petele, alunițele sau orice alte leziuni care te mănâncă, care sângerează (fie și ocazional), care își schimbă culoarea sunt semne timpurii ale cancerului de piele. Orice probleme de acest gen trebuie să te îndemne să faci o programare la dermatolog. Este bine de știut că bărbații cu vârsta de peste 45-50 de ani au un risc mai mare de a dezvolta melanom, cea mai gravă și agresivă formă de cancer de piele. Descoperit în faza de debut, se tratează și se vindecă. 

Trucuri de îngrijire utile pentru piele

Câteva recomandări și detalii în plus vor face foarte bine pielii tale, dacă le vei include în obiceiurile de zi cu zi:

  • Nu acorda atenție doar pielii feței. Trebuie să-ți îngrijești cu atenție toată pielea; 
  • Nu folosi apa fierbinte la duș. Iar dacă faci asta, termină dușul cu apă călduță sau rece; 
  • Un duș sănătos pentru pielea bărbaților trebuie să dureze cel mult zece minute; 
  • Nu aplica pe față crema sau gelul după bărbierit și atât. Masează-l cu mișcări blânde până ce va fi complet absorbit în piele;
  • Nu te freca foarte insistent cu un prosop. Fii blând cu pielea ta; 
  • Bărbierește-te după duș, nu înainte;
  • Fă duș după ce faci sport sau când ești transpirat și nu sta niciodată cu hainele de sport pe tine decât exact atât timp cât este necesar; 
  • Renunță la orice produs de îngrijire pentru după bărbierit dacă acesta îți provoacă o senzație de arsură sau usturime. Un aftershave nu trebuie să usture, ci să lase doar o plăcută senzație de confort.

Indiferent de vârsta pe care o ai, trebuie să-ți îngrijești pielea. De ce? Pentru că îți vei păstra pielea frumoasă, proaspătă și mai tânără pentru mult timp, iar asta va contribui în mod esențial la nivelul de încredere în tine și la un bun tonus psihic. 

Sursa foto: shutterstock.com