Majoritatea iubitorilor de animale trec prin acel moment decisiv în care trebuie să se hotărască dacă sunt pregătiți să-și asume responsabilitatea conviețuirii cu un animal. În cazul în care iei în considerare adoptarea sau cumpărarea unui câine, ține minte că acesta va avea un rol important în toate deciziile tale și te va ajuta să vezi lumea cu alți ochi. Iată care sunt felurile în care câinele îți poate schimba viața:

Te va învăța să fii responsabil

Viața de burlac îți oferă multe libertăți și puține griji, însă tocmai aceste aspecte se pot întoarce împotriva ta. Înainte de a te putea dedica unei relații de lungă durată sau vieții de familie, va trebui să înveți să porți de grijă și celor din jur. Odată ce ai un câine, acesta devine în totalitate responsabilitatea ta. De la plimbări și joaca zilnică, la vizitele medicale și alimentație, câinele depinde de timpul tău, de bugetul tău și de afecțiunea pe care i-o oferi. 

Înainte de a face pasul spre o viață alături de un patruped, asigură-te că ai suficient timp pentru a te dedica activităților de care acesta are nevoie și că îi poți oferi toate condițiile necesare. Asta înseamnă o locuință suficient de spațioasă, mancare pentru caini specifică nevoilor sale și multe altele. Programul pe care ți-l planifici în jurul activităților pe care le faci alături de el te va ajuta să fii mai organizat și să gestionezi mai bine timpul liber. De asemenea, trebuie să ții minte că ai în grijă o ființă vie, iar acest lucru te va apropia de sentimentul pe care îl vei simți când vei deveni tată. Responsabilitatea care vine la pachet cu bucuria de a avea alături un prieten te va pregăti pentru planurile mari de viitor.

Vei fi mai în formă

Nu toți câinii sunt fani ai activităților fizice intense, dar există rase care au nevoie de mult timp în aer liber pentru a-și consuma energia. Rasele precum husky, ciobănesc german, border collie sau russel terrier sunt doar câteva dintre cele care necesită multe plimbări, sesiuni de alergare și exerciții care stimulează la nivel cognitiv. Câinii energici te vor ajuta să fii mai în formă prin ieșirile zilnice în parcuri sau prin pădure. Mișcarea este obligatorie, iar câinele nu-ți va permite să te plictisești sau să dai bir cu fugiții (cum făceai, poate, când venea timpul pentru sală). Chiar și rasele mai leneșe au nevoie de plimbări de mai multe ori pe zi și câțiva pași în plus te vor ajuta să arzi mai multe calorii decât în mod obișnuit. Nu vei putea păcăli câinele cu plimbări cu mașina, oricât de mult i-ar plăcea să scoată capul și limba pe geam. Nimic nu se compară cu alergatul în aer liber și interacțiunea cu alți câini sau oameni. Așadar, fie că este vorba de sesiuni de jogging la care te poate însoți sau jocuri cu mingea în parc, vei descoperi că nu făceai nici pe departe suficientă mișcare înainte de a-l avea alături pe amicul tău patruped.

Îți va ridica moralul

Câinii sunt folosiți în diferite forme de terapii, precum cele împotriva anxietății și depresiei. Animalele de companie, în general, pot influența puternic starea de spirit sau emoțiile resimțite de oameni. Câinii își oferă iubirea necondiționat și rămân alături de tine în orice moment, așa că stresul și stările depresive pot fi ameliorate substanțial când ai lângă tine un companion. Nu doar că nu te vei mai simți singur, dar programul și activitatea fizică de care are nevoie câinele vor reuși să-ți ridice moralul. Organismul produce mai multă serotonină atunci când faci exerciții fizice, iar acest lucru te va ajuta să te odihnești mai bine și îți poate regla apetitul. Chiar dacă animalul tău de companie nu poate vorbi, conexiunea pe care o simte față de tine este mai puternică decât cuvintele și este pentru totdeauna. Dacă simți că ai nevoie de un partener care să-ți fie alături la bine și la greu, un câine te va ajuta să depășești perioadele mai complicate din viața ta.

Nu lua o decizie pripită când vine vorba de adopția sau cumpărarea unui câine, însă pune mereu pe primul loc avantajele și bucură-te de tot ceea ce îți oferă viața alături de un animal de companie inteligent, activ și amuzant.

Sursa foto: pexels.com