Există și cazuri grave, în care plăgile deschise sunt cauzate de accidente auto, iar in aceste situații trebuie solicitată asistența medicală imediată. Există câțiva pași care trebuie urmați atunci când ne confruntăm cu o rană deschisă.

Oprirea sângerării 

Când pielea este tăiată sau perforată, aceasta începe să sângereze. În câteva minute sau chiar secunde, celulele sangvine încep să se adune și să se coaguleze, protejând rana și prevenind pierderea ulterioară de sânge. Aceste cheaguri, care se transformă în cruste pe măsură ce se usucă, sunt create de un tip de celule sangvine numite trombocite. Cheagul conține, de asemenea, o proteină numită fibrină, care formează o plasă pentru a menține cheagul în loc. 

Inflamaţia

Odată ce rana este închisă cu ajutorul unui cheag de sânge, vasele de sânge se deschid puțin, pentru a permite nutrienților și oxigenului să intre în rană pentru vindecare. Oxigenul din sânge este esențial pentru vindecare. Echilibrul corect de oxigen este, de asemenea, important – dacă este prea mult sau prea puțin, rana nu se va vindeca corect. În continuarea procesului de vindecare întâlnim globulele albe, care își asumă rolul de protector al rănilor. Aceste celule luptă împotriva infecțiilor și facilitează procesul de reparare. Pentru a proteja pielea și mai bine, specialiștii recomandă Stratamed.

Vindecarea pielii

Celulele sangvine, inclusiv celulele roșii bogate în oxigen, ajută la construirea unui țesut nou. Sinteza fibrelor de colagen face posibilă formarea unui nou țesut. Mai întâi se formează epiteliul (stratul superficial al pielii). Ulterior, rana va permite apropierea marginilor până la închiderea completă.

Întărirea pielii

În timp, noul țesut devine mai puternic. Este posibil ca pielea să se întărească sau să se încrețească pe măsură ce se vindecă. Unele persoane se pot confrunta chiar și cu mâncărimi. Rețeaua vasculară se reorganizează pentru a reveni la normal. Elasticitatea pielii și fermitatea necesită mai mult timp pentru refacere. Zona cicatricii poate rămâne fragilă, pentru că pielea are nevoie de mai mult timp pentru a-și recăpăta echilibrul.  

Procesul pare destul de simplu, dar vindecarea rănilor este, de fapt, destul de complicată și de aceea procesul de vindecare necesită o atenție sporită. Anumiți factori pot încetini sau împiedica complet vindecarea.

Sursă foto: Shutterstock