Pe lângă faptul că băuturile alcoolice sunt atât de populare, acest domeniu este unul vast și interesant. De la băuturi spirtoase, la cocktailuri, există multe curiozități și povești fascinante care pot fi subiecte excelente de discuție la următorul pahar cu prietenii. Iată câteva curiozități despre băuturile alcoolice: 

1. O sticlă de whisky poate fi păstrată pe termen nedefinit

O sticlă de whisky poate fi păstrată, cel puțin teoretic, pe termen nedefinit, dacă e depozitată în condiții adecvate. Mai exact, sticla trebuie să rămână închisă și ținută departe de razele soarelui. Acestea nu vor strica efectiv whiskyul, dar îi vor schimba gustul într-un mod neplăcut. 

Având în vedere durata lungă de păstrare, poți ține fără probleme câteva sticle de whisky în casă. În timp, pe unele le vei consuma la diferite ocazii, iar sticlele scumpe nedeschise pot deveni bune investiții. Valoarea lor se va aprecia pe măsură ce trec anii; asigură-te doar că alegi un brand apreciat de whisky. Spre exemplu, cel mai căutat și cumpărat brand de whisky din Europa este Chivas, pe care îl poți recunoaște după aroma sa plăcută de miere. 

2. Berea este a treia cea mai consumată băutură din lume

După apă și ceai, berea este cea mai consumată băutură la nivel global. Cei mai mari băutori de bere din lume sunt cehii, care au cumpărat 137,38 de litri de bere în anul 2017 pe cap de locuitor, potrivit Statista. Pe locul al doilea se află Polonia, cu 98,06 litri, la o distanță considerabilă. Din acest punct de vedere, România s-a plasat în 2017 pe locul 10 din punctul de vedere al vânzării de bere. În medie, un român a cumpărat 75,63 de litri de bere în anul 2017. 

3. Durează doar șase minute ca celulele din creier să reacționeze la consumul de alcool

Poate te-ai întrebat cât timp durează ca un pahar sau mai multe să își facă simțit efectul. Aceasta a fost și întrebarea pe care și-au pus-o câțiva cercetători de la spitalul Heidelberg. Ei au folosit spectroscopia de rezonanță magnetică pentru a observa schimbările de la nivelul creierului după consumul de alcool. Subiecții au consumat echivalentul a trei pahare de bere sau a două pahare de vin, iar în șase minute nivelul alcoolului din sânge a ajuns între 0,05% și 0,06%. În ceea ce privește schimbările de la nivelul celulelor din creier, măsurătorile de a doua zi arată că sunt complet reversibile, potrivit studiului publicat pe Science Daily

4. Alcoolul a fost inventat mai devreme decât roata

Nu se știe cu siguranță când au început oamenii să bea alcool. Acest lucru s-a întâmplat atât de demult, încât dovezile sunt dificil de găsit. Cele pe care le avem în prezent ne indică însă faptul că relația oamenilor cu alcoolul e mult mai veche decât ne-am fi așteptat. 

Referințe la băuturi alcoolice au fost găsite în texte chinezești din perioada 1200-1046 Î. Hr. Cea mai veche dovadă constă într-un vas găsit tot în China, în satul Jiahu din provincia Henan, care a fost datat cu carbon ca aparținând perioadei 7000-6600 Î. Hr. În interior au fost identificate rămășite ale căror analiză indică o băutură creată din orez, care conținea miere și fructe, potrivit New Scientist. Având în vedere că roata a fost inventată la aproximativ 3500 Î. Hr., se poate trage fără probleme concluzia că oamenii beau alcool cu mult înainte de inventarea roții. 

Sursă foto: Shutterstock