Până când călătoriile cu avionul și cazarea la hotel vor deveni din nou o realitate, tot ce trebuie să faci este să-ți iei lumea-n cap și să pleci la drum. În România există suficiente locuri impresionante, iar vremea din ce în ce mai bună îți permite să faci câte o escapadă în fiecare weekend. Începător sau nu, trebuie să știi că drumețiile au nevoie de planificare și organizare, altfel riști să te pui în situații periculoase. Lasă-ți gândurile să zboare spre natură și află mai multe despre ceea ce presupune o drumeție:

Ce trebuie să ai la tine

Nu te aventura încă spre drumeții dacă nu ai echipamentul necesar. Câteva lucruri esențiale trebuie să facă parte din arsenalul oricărui pasionat de natură, iar lista începe cu rucsacul. Nu te gândi că rucsacul pe care îl iei cu tine când pedalezi spre muncă va fi suficient. Într-o drumeție, acesta trebuie să fie comod, încăpător și să nu te țină pe loc. Nu opta pentru cel mai mare rucsac pe care îl vezi, mai ales dacă ești începător. Alege unul pe care îl simți perfect pe spate, cu bretele groase și late și din material impermeabil. Este recomandat ca rucsacul să aibă și multe buzunare, pentru sticle de apă și diferite accesorii necesare la drum lung.

Incaltamintea și hainele de care ai nevoie se aleg în funcție de anotimp, de dificultatea drumeției sau de nevoile personale. Pentru o drumeție lejeră de vară, care nu implică stat cu cortul mai multe zile, o pereche de adidași de munte, comozi și respirabili, își vor face treaba. Dacă este vorba de o drumeție mai lungă, vremea te poate surprinde, așa că e bine să ai și încălțăminte adecvată pentru alte condiții meteo. Dacă pleci la drum în adidași, ia cu tine o pereche de bocanci potriviți pentru drumeții, iar dacă îți plac excursiile prin zăpadă, cumpără-ți o pereche de bocanci care să te protejeze de zăpadă și umezeală. 

Hainele se aleg după aceleași reguli, dar există un aspect important de ținut minte: ia cu tine mai multe rânduri de haine, pentru că temperatura se poate schimba de la o oră la alta, în funcție de zonă și de altitudinea la care te afli. Printre profesioniști, schimbarea hainelor se mai numește și „teoria cepei”, adică pui haine pe tine, dai jos, pui la loc și tot așa. Bluzele precum polarele sunt potrivite pentru a te proteja de frig, jachetele tip wind breaker te vor proteja de vânt, iar pelerinele de ploaie trebuie înghesuite în bagaj pentru orice eventualitate. Nu uita că vara va trebui să-ți acoperi și capul, pentru a evita insolația.

Ce trebuie să mănânci

Fără alimentația potrivită, drumeția îți va da bătăi de cap încă de la primii kilometri parcurși. Energia și hidratarea sunt cele două aspecte esențiale în ceea ce privește rezistența la drum, așa că nu pleca de acasă fără cel puțin o sticlă cu apă. Pentru a proteja mediul, optează pentru o sticlă din metal, reutilizabilă, precum cele asemănătoare cu termosurile. Aceasta te va însoți în multe dintre viitoarele drumeții și nu vei mai fi nevoit să cumperi sticle de apă plată de fiecare dată. Dacă iei la pas satele din România sau faci o drumeție care te poartă pe lângă pârâuri și izvoare, bucură-te de apa curată pe care ți-o pune la dispoziție natura. Nu evita nici să intri în vorbă cu localnici și să ceri un pahar de apă proaspătă din fântână.

În materie de alimente, alege nuci și semințe precum caju, migdale, semințe de dovleac sau nuci pecan. De asemenea, fructele uscate se potrivesc de minune în combinație cu nuci și le poți găsi deja la pachet în multe supermarketuri. Fă-ți provizii serioase și de batoane proteice și carne de vită uscată (beef jerky), deoarece, în cazul unei drumeții lungi, va trebui să ții foamea la distanță și să consumi alimente bogate în proteine. Dacă drumeția include campare și vei petrece mai multe zile în natură, nu refuza preparatele naturale pe care le poți primi de la localnici, precum brânza proaspătă și roșiile. Cu siguranță nu vei putea să te abții și vor dispărea înainte să ajungi la destinație, să instalezi cortul și să pregătești focul pentru masă. 

Când stai mai multe zile cu cortul alături de prieteni, ia cu tine fulgi de ovăz instant, cafea, salam sau chorizo, poate chiar carne de vită dacă ai posibilitatea să o păstrezi la rece până la destinație. Nu uita nici de conservele de fasole, năut sau mâncare deja preparată.

Planificare

Unde, când și cum sunt aspecte care țin de condiția fizică a ta și a prietenilor tăi, nivelul de experiență, vreme și preferințe. Drumețiile pe munte în timpul iernii nu sunt pentru oricine, așa că dacă nu ai experiență și nici condiție fizică, poți începe cu un traseu ușor și scurt. În acest fel te vei putea pregăti pentru o experiență mai palpitantă. Vara este sezonul perfect pentru drumeții și stat cu cortul, iar în contextul pandemiei deconectarea de la viața din oraș este necesară. Organizează un grup de prieteni porniți la drum cu toate cele necesare. Cei obișnuiți cu drumețiile vor trebuie să accepte ritmul celui mai încet și să nu lase pe nimeni în urmă. 

Înainte de a decide data și ora exactă, verifică starea vremii pentru zilele în care vei fi plecat. Nu strică nici să ai cu tine o hartă, pentru situații în care telefonul te lasă la greu sau nu mai găsești marcajele de pe traseu. Însă cel mai important este să te documentezi din timp pentru traseul pe care vrei să-l parcurgi. Câteva rânduri citite pe internet te vor ajuta să-ți faci o idee despre gradul de dificultate al drumului și să îți dai seama dacă ești pregătit sau nu. Acesta este un moment bun de a decide și dacă vrei să rămâi cu cortul alături de prieteni sau să faci o drumeție cu aceștia până la o cabană care să vă găzduiască pentru câteva zile. Când rămâi cu cortul trebuie să îți iei măsuri de precauție și în ceea ce privește animalele sălbatice precum urșii sau lupii. Fă un inventar al tuturor lucrurilor înainte de plecare și nu uita să incluzi și o trusă de prim ajutor.

Drumețiile vor deveni una dintre cele mai la îndemână activități dacă nu mai poți pleca în concediul mult așteptat pe o insulă exotică. Nimic nu se compară cu descoperirea locurilor noi la tine acasă, iar în acest fel te poți conecta și mai mult la lumea din jurul tău, care până acum îți era, poate, străină.

Sursa foto: unsplash.com