Așa cum este binecunoscut, implanturile dentare sunt considerabil mai costisitoare decât protezele. Pentru o proteză dentară se percep prețuri începând de la 170 de euro, iar pentru un implant dentar prețuri mult mai mari, lucru pentru care este firesc să-ți pui întrebarea dacă merită sau nu diferența dintre costuri.

Acest subiect legat de dantură este vechi de când lumea. În America de exemplu, se spune că nu mai puțin de 120 de milioane de oameni au măcar un dinte lipsă. În plus, mai mult de un sfert din aceștia nu mai au niciun dinte natural. Cu alte cuvinte, pierderea pe parcursul vieții a unuia sau mai mulți dinți este un fenomen natural și inevitabil și de aceea trebuie să ne gândim serios la metodele la care putem apela când se va întâmpla acest lucru.

Proteza dentară vs implantul dentar. Argumente pro și contra pentru fiecare dintre metode

Protezele dentare

În rândul persoanelor în vârstă proteza dentară mai este numită și placă. Ea este aparatul acela roz de care sunt prinse perluțe albe și care noaptea stă scufundat într-un pahar cu apă pe noptiera bunicii. 

Datorită prețului lor mai accesibil decât cel al implanturilor dentare, protezele sunt preferate de mulți oameni. Când îți pierzii proprii dinți, aceștia falși te ajută să mesteci, să vorbești și nu în ultimul rând să-ți recapeți într-o anumită măsură fizionomia inițială a feței.

Protezele se fixează de țesuturile moi din gură sau de dinții rămași prin diferite mecanisme sau cu ajutorul adezivilor speciali. 

Dar deși aduc utilizatorului o mulțime de beneficii incombatabile, ele nu depășesc vreodată statutul de mecanism străin de cavitatea bucală și nici nu se simt sau se comportă ca dinții normali.

Cel mai mare dezavantaj al protezei dentare este faptul că nu este cimentată în gură și trebuie îndepărtată zilnic pentru întreținere. 

Doar pentru că sunt niște dinți falși asta nu înseamnă că dinții de pe proteză sunt scutiți de placa bacteriană și tartru! Atunci când proteza este folosită, ea se încarcă cu bacterii și cauzează o respirație urât mirositoare. În plus, dacă nu se îndepărtează periodic din cavitatea bucală ea nu dă voie țesuturilor moi din gură să se regenereze, producând răni vulnerabile la infecțiile cauzate de fungi sau bacterii. De aceea, proteza dentară necesită dezinfectare cu produse speciale și curățare zi de zi. 

Mai mult, fumătorilor le este recomandat să-și scoată proteza atunci când fumează. Căldura țigării influențează materialul din care este confecționată proteza conducând la riscul de arsură. Dar cui i-ar plăcea să fie prins la fumat fără dinți în gură?

Implanturile dentare

Spre deosebire de proteză, implanturile dentare se fixează în cavitatea bucală printr-o procedură chirurguicală. Ele se introduc exact în locul unde a existat un dinte și ulterior vindecării, de ele se prinde o coroană dintr-un material ceramic de aceeași culoare cu dinții naturali. Odată fixate, implanturile dentare nu se mai scot din cavitatea bucală, iar materialul din care sunt fabricate le permite să fuzioneze cu materia oasoasă făcându-le extrem de sigure.

Diferă de la pacient la pacient, dar în general perioada de vindecare după fixarea implantului este una relativ scurtă și odată ce țesutul s-a refăcut, se face o incizie la nivelul gingiei, se descoperă implantul și se fixează pe el coroana. 

Dacă ai stat un timp cu dinți lipsă, s-ar putea să simți o oarecare jenă la nivelul gingiei imediat după fixarea coroanei. Dar aceasta dispare în doar câteva ore de la tratament, iar odată fixată, coroana arată și poate fi folosită la fel ca un dinte obișnuit.

Dacă ar fi să vorbim despre dezavantaje, prețul este singurul minus al implanturilor dentare în comparație cu proteza. Dar și acesta trebuie privit ca o investiție care ușor, dar sigur se recuperează în timp. 

Este mult mai simplu să ai grijă de un implant dentar decât de o proteză! El se curăță prin metodele obișnuite de păstrare a igienei orale, iar banii pe care i-ai fi dat altfel pe soluții de curățare și adezivi de prindere ca în cazul protezei, îi economisești recuperându-ți treptat costul investiției. În plus, poți fi sigur că nu vei fi vreodată luat prin surprindere fără proteza fixată în gură și vei evita complet situațiile jenante în care muști dintr-un aliment tare, iar adezivul te lasă la greu.