Diferenta dintre un sportiv si un amator de fitness este la fel de mare precum cea dintre Dacie si Mercedes. Ambele masini fac in mare parte acelasi lucru, dar viteza si performantele sunt total diferite.

Daca esti hotarat sa faci pasul de la amatori la profesionisti, ai nevoie de ajutor de specialitate si de o rabdare de fier. Este o lupta pe care o duci in fiecare zi, nu doar la antrenament. Trebuie sa intelegi ca in acest sport, refacerea joaca un rol la fel de important precum antrenamentul.

O alta greseala pe care o poti face este sa urmezi orbeste exemplele care ti se dau: Nu crede pana nu cercetezi. Dieta de exemplu trebuie personalizata in functie de nevoile tale si de modul de viata pe care il duci. Rezultatele nu se vad de azi pe maine, ci dupa 3-4 saptamani.

s

La fel se intampla si cu efortul pe care il faci. Trebuie sa cresti progresiv volumul antrenamentului si sa fii cu analizele la zi. Daca esti supraponderal trebuie sa ai mare grija.

Nici daca esti perfect sanatos nu trebuie sa te antrenezi pana la epuizare. Prea mult efort inseamna supraantrenament, iar asta inseamna o stopare a cresterii masei musculare. Prea putina odihna sau o alimentatie dezechilibrata nu te vor ajuta sa-ti indeplinesti obiectele sau sa progresezi.


Dragos Popescu este un culturist profesionist care a inteles asta. Face sport de performanta de aproape 19 ani si are o vitrina plina cu trofee din mai multe sporturi. A inceput cu atletism, a continuat cu kickbox si a ajuns unul dintre cei mai mari culturisti din Romania. Are 9 titluri national la culturism si unul de campion national absolut. In septembrie a castigat Tiger Classic si a fost intr-o forma excelenta.


Ce bakground ai in sport?
Fac sport de la varsta de 12 ani, iar de la 14 ani sport de performanta . Primul sport de performanta a fost atletismul , si am avut si primul titlu de campion national de juniori la 100 de metri plat. Inainte de culturism am practicat kickbox si acolo reusind sa castig un titlu national de juniori . Am ales culturismul in urma unei accidentari . Am ajuns in sala de forta pentru a face recuperare si pentru ca am progresat relativ repede, am ramas fidel salii de forta .

Care este culturist te-a motivat cel mai mult? De ce?
La inceput am avut ca exemplu cativa profesionisti printre care: Flex Wheeler, Kevin Levrone si Dexter Jackson . Sunt impresionat de estetica in primul rand si mai apoi de masa musculara. Ca stil de antrenament am urmat exemplul lui Dorian Yates si Branch Warren , sportivi la care nu exista gluma si rezerve.

In viziunea ta, care crezi ca este combinatia perfecta?
Antrenamente cu greutati mari, la intensitate ridicata, plus o combinatie de alergare / crosstrainer / stairmaster (scari), cu variatii de intensitate si durata in functie de efectul dorit: Ars grasimi sau conditie fizica / sistem cardiovascular.

Care este grupa musculara care crezi ca are nevoie de doua antrenamente pe saptamana?
Niciuna!

Care sunt exercitiile tale preferate? Unde pui cea mai mare greutate?
Exercitiile de baza tip powerlifting : genuflexiuni, indreptari, impins piept .

Recorduri:
Genuflexiuni 270kg - 2 repetari
Indreptari , 265kg -4 repetari.
Impins culcat cu haltera 210 kg - 2 rep.

Cum arata o saptamana din viata ta?
Variaza foarte mult ca si alcaturire in functie de perioada . Cand sunt in perioada competitionala totul revolutioneaza in jurul conditionarii , totul este calculat si converge catre asta . Trezirea dimineata, mesele calculate dupa cantarirea corporala, prepararea lor, alcatuirea unui program pentru toata ziua, stabilirea antrenamentului cu greutati eventual niste cardio, 4 mese de mancare si 2 de suplimente . Dorm cat de des am ocazia, recuperarea / odihana fiind cruciale in atingerea unui rezultat maximal.

saz

Cum combini grupele?
Antrenez o grupa la 8-9 zile, atipic, dar functioneaza . Pentru ca antrenamentele sunt foarte intense cu greutati mari, de obicei, este necesara aceasta abordare , la care am ajuns dupa ani de zile de incercari si experimente.

Cum iti antrenezi bicepsul?
Trei exercitii pentru biceps a cate 3-3-2 seturi, fara incalzire. Un exercitiu de baza (fie flexii cu bara EZ sau haltera / flexii alternative cu ganterele) , flexii concentrate, fie la banca Scott sau pe picior si ultimul exercitiu flexii hammer, cu o greutate care sa-mi permita 20 de repetari pe set. La primele doua exercitii lucrez cu 6-8 repetari .

Cate ore te odihnesti? Care e cea mai eficienta metoda de refacere?
Dorm cat de des am ocazia, optim fiind 8-9 ore de somn si eventual dupa antrenament 1-2 ore . De obicei nu sar de 7-8 ore, iar somnul de dupa antrenament , in general, ramane o dorinta neaplicabila datorita stilului de viata in viteza.

Povesteste-ne putin despre dieta ta?
Dieta este “high protein , medium carbs , low fat”. Eu am adaptat-o ciclizand carbohidratii in principal la 3 zile, dupa modelul: high - medium -low . Surse de proteina de calitate bilogica ridicata si carbohidrati cu indice glicemic mediu / mic, iar grasimile omega 3-6-9 . Ocazional imi ascult instinctul si fie merg pe un super loading de carbohidrati, fie un cheat meal consistent, ce este alcatuit din mancare calorica de preferinta din sure curata , evitand mancarea de tip junk food si zaharul .

fazdf

Mai scapi cate o bere cand iesi pe la petreceri?
Sincer am si perioade in care chiar ma bucur de viata si ma relaxez cat de mult am ocazia. Mai scap o bere sau o tequila, mai pierd o noapte, dar doar daca perioada din an imi permite.

Care film crezi ca o sa castige Oscarul?
Pe 2012 fara tagada Prometheus, in regia lui Ridley Scott, un maestru al cinematografiei. Sunt un fan al genului S.F., insa nu cred ca exista un film regizat de Ridley Scott care sa nu fie fenomenal desi nu toate sunt raportate la genul S.F. vezi de exemplu Kingdom of Heaven.

Ce alte hobbyuri mai ai?
Hobby-uri, hmm. Cred ca maisnile sport si tuningul ar fi un hobby . Restul sunt mai mult decat hobby : arta , grafica, pictura, fotografia si dansul . Fiind perfectionist de fel, orice hobby tinde sa devina ceva mai serios insa incerc sa mentin un echilibru in toate .