Un studiu realizat recent de cercetatori danezi arata ca o crestere in greutate poate afecta ADN-ul prezent in sperma, iar schimbarile genetice se pot transmite copilului, scrie metronews.fr.

Rezultatele studiului au aparut in publicatia Cell Metabolism.

Pana sa ajunga la aceasta concluzie, cercetatori de la Universitatea din Copenhaga au analizat la microscop sperma a 13 barbati cu greutate normala si a 10 barbati obezi, concentrandu-se pe activitatea chimica a ADN-ului. Ei au constatat ca 900 de gene de la barbatii obezi erau modificate. Dintre genele modificate unele sunt implicate in dezvoltarea creierului si in reglarea poftei de mancare. Aceste transformari genetice se transmit fatului in cursul procrearii, ceea ce poate duce la un risc de obezitate la copil.

Rezultatele nu reprezinta totusi o fatalitate, schimbarile genetice nefiind permanente. Echipa de cercetatori a comparat sperma a sase barbati obezi inainte si dupa o interventie chirurgicala bariatrica (operatia are ca scop micsorarea cantitatii de alimente consumate in vederea scaderii in greutate). Ei au observat ca activitatea chimica a ADN-ului incepuse sa isi revina la o saptamana dupa operatie.

Studiul cercetatorilor danezi poate schimba felul in care este abordata conceperea unui copil. In general recomandarile se adreseaza mamei, dar de acum sunt utile si pentru tati. Cand un cuplu intentioneaza sa aiba un copil, este important ca ambii viitori parinti, pentru ca bebelusul sa fie pe deplin sanatos, sa adopte un mod de viata sanatos.