Corectitudinea politică a acestor vremuri le-a adus pe femei în fotbalul bărbaţilor. De exemplu, ca arbitre.

O iniţiativă teribilă de a schimba o lume a fotbalului ce excelează prin intoleranţă şi, uneori, chiar mojicie. În societăţi mai avansate, o astfel de viziune este apărată ferm, dovadă că Andy Gray, unul dintre cei mai populari comentatori din fotbalul britanic, a fost concediat de Sky şi după ce a ironizat delegarea unei tinere la un meci de fotbal. În acest timp, Răzvan Lucescu a fost filmat înjurând birjăreşte o arbitră după un meci de-al său, dar „pedeapsa” a fost propulsarea sa în poziţia de selecţioner.

Femeile sunt promovate de „epicentrul” occidental al fotbalului, dar numai până la un anumit nivel, cel decorativ. Invariabil, însă, fotografiile de grup care surprind personajele ce iau deciziile majore în această lume a fotbalului nu includ şi vreo figură feminină.

Aşadar, femeile sunt lăsate să se joace uneori cu bărbaţii „de-a fotbalul”, dar sunt ţinute departe de marea miză, caşcavalul formidabil vânturat prin acest sport.

Revenind la paragraful iniţial, o femeie în România şi-a făcut o operaţie de schimbare a atitudinii şi atentează la adevărata cupă din fotbal actual, banul. Anamaria Prodan – Reghecampf a intrat pe teritoriul sacru al bănuţilor generaţii de transferuri, moment în care „părinţii spirituali” ai acestui tărâm, fraţii Becali, au reacţionat spasmodic.

Aceeaşi femeie care, în premieră, a atacat monopolul financiar al oamenilor din fotbal altfel decât prin divorţ, a remodelat şi imaginea soţiei de fotbalist sau antrenor. În locul prezenţelor discrete, uneori cu aer exclusiv de accesoriu, pe care le vezi la braţul bărbaţilor din fotbal, consoarta antrenorului Stelei a ales să fie soţia-jucător. Şi uite aşa, pentru prima oară un antrenor de top din România a fost apărat în spaţiul public într-o dispută cu un alt antrenor de soţia sa care, în loc să se apuce să dea cu poşeta, a ripostat cu… sisteme de joc.

Sigur că e (foarte) discutabil felul în care Anamaria Reghecampf îl apără pe soţul său în faţa lui Anghel Iordănescu, lovind în soclul unei statui a fotbalului din Ghencea şi, mult mai important, cu rezonanţă în toată România. Dar, aşa cum Elizabeth Smith Miller scandaliza o lume întreagă acum aproape 200 de ani purtând o pereche de pantaloni în public, şi astăzi Anamaria Prodan

Reghecampf scandalizează atentând la monopolul masculin al banilor din fotbal şi contestând un tabu, abordarea tactică a antrenorului secolului 20 din fotbalul românesc. Probabil că nu e cea mai elegantă atitudine, dar cred că aduce ceva tonic într-o lume în care se spune că un uriaş fotbalist român a divorţat pentru că soţia sa trecea prea des prin faţa televizorului în timpul meciurilor pe care acesta le viziona.