Indiferent pentru care variantă ați optat, cunoașterea procedurilor de îngrijire și întreținere a piscinei este esențială, pentru a vă putea bucura cât mai mult de această investiție.

În primul rând, respectarea acestor proceduri este importantă pentru sănătate, apa unei piscine neîngrijite devenind o sursă de boli datorate ciupercilor și bacteriilor care se dezvoltă în acest mediu. Umiditatea și temperaturile ridicate din timpul verii favorizează apariția și dezvoltarea acestor micro-organisme ce stau la originea unor boli dermatologice și gastrointestinale.

Din această cauză, dincolo de aspectul estetic, îngrijirea piscinei este o activitate căreia trebuie să-i acordați maximă atenție.

Îndepărtați frunzele și resturile care plutesc pe suprafața apei

Inevitabil, pe timpul zilei, în apa din piscină ajung frunze și alte resturi care nu trebuie să fie lăsate să plutească acolo foarte multă vreme. De aceea, la finalul fiecărei zile, frunzele și celelalte resturi trebuie îndepărtate cu o plasă specială, prevăzută cu un mâner telescopic. Se va evita astfel formarea de bacterii, iar calitatea apei va fi menținută mai mult timp.

Curățați săptămânal marginile și fundul piscinei

Marginile bazinului, pereții, fundul și scările de acces în piscină sunt zonele în care se dezvoltă cu precădere flora bacteriană. În plus, aici se depun praful și alte sedimente, suprafețele respective acoperindu-se cu timpul cu un strat alunecos.

Astfel, pe lângă operațiunea zilnică de curățare a apei, trebuie să se procedeze săptămânal și la curățarea marginilor, scărilor, pereților și a fundului piscinei. Operațiunea se efectuează cu o perie, căreia i se poate atașa mânerul telescopic folosit și la plasa pentru frunze.

Pentru fundul piscinei este nevoie de un aspirator, oferta în acest sens fiind una foarte variată. Există aspiratoare automate, care pot fi programate să curețe fundul bazinului, dar și aspiratoare manuale, care constituie o alternativă mai ieftină.

Monitorizați permanent calitatea apei

Chiar dacă regulile de curățare a piscinei sunt respectate, este foarte important să verificați periodic și calitatea apei. Această operațiune vizează măsurarea PH-ului apei, care se face cu un PH-metru digital sau un tester de apă. PH-ul apei trebuie să se situeze între valorile de 7 și 7,4, însă trebuie efectuate periodic și analize mai complexe ale apei.

Aplicați dozele corecte de substanțe pentru curățarea apei

Menținerea PH-ului apei în limitele optime se face cu corectori de PH, pe piața acestor produse existând o gamă variată de substanțe ce pot fi utilizate. Acestea au și rolul de a distruge bacteriile, a echilibra concentrația de clor și a împiedica dezvoltarea algelor, însă este esențial să fie respectat dozajul corespunzător pentru dimensiunile piscinei.

Schimbați apa atunci când este momentul

La un interval de 5-7 ani se impune înlocuirea totală a apei din piscină, dat fiind faptul că, în timp, eficiența tratamentelor aplicate scade. Pentru golirea piscinei puteți utiliza pompe de apă, care asigură o evacuare completă, după care se va efectua o curățare generală a bazinului golit.

Goliți sau acoperiți piscina pe timpul iernii

Pe timpul iernii sau în perioadele în care nu veți mai utiliza piscina pentru un timp îndelungat, aceasta trebuie golită sau acoperită cu o prelată specială. Eurounelte.ro are o ofertă variată de pompe cu care se poate efectua operațiunea de golire și evacuare a apei, în cazul în care optați pentru prima variantă.

Prelatele pot fi simple - aceasta reprezentând varianta cea mai ieftină, pe role, sau automate, aceste sisteme fiind mai scumpe dar garantând o durată mai lungă de viață.

Regulile de igienă se aplică și la piscinele gonflabile

Mai ieftine și mai ușor de instalat, piscinele gonflabile au nevoie de aceeași atenție când vine vorba de calitatea apei și curățenia bazinului. La fel ca în cazul piscinelor mari, apa trebuie curățată, monitorizată și tratată pentru menținerea PH-ului optim. Se recomandă și montarea unui sistem de filtrare, precum și a unei prelate cu care piscina să fie acoperită atunci când nu este utilizată.

Suprafața pe care este amplasată trebuie să fie plată, dreaptă și cât mai departe de sursele de curent electric. Nu în ultimul rând, mare atenție la obiectele ascuțite sau tăioase ce pot înțepa sau tăia materialul piscinei!