Chiar dacă ai ales un pat foarte bun şi o saltea de calitate, trebuie să cumperi şi o lenjerie de pat potrivită, pentru că aceasta are un efect foarte important asupra calităţii somnului. Dacă nu ştii cum să alegi lenjeria perfectă, îţi venim în ajutor cu câteva sfaturi.

Cum alegem o lenjerie de pat?

Dormitorul este locul în care te relaxezi după o zi lungă şi aglomerată, aşa că ai nevoie de o lenjerie de pat de calitate, realizată dintr-un material rezistent şi confortabil. Pentru a alege lenjeria potrivită, trebuie să ştii pentru ce model să optezi, în funcţie de material, textură şi dimensiune.

Materialul

De obicei, bumbacul este cel mai căutat material pentru lenjeriile de pat. Pe timpul iernii, bumbacul păstrează căldura, iar pe timpul verii, lasă lenjeria să se aerisească. Totuşi, pentru perioadele calde, poţi opta pentru o lenjerie din bumbac satinat, care este foarte fină, netedă şi răcoroasă la atingere. În schimb, pentru sezonul rece, bumbacul flanelat este alegerea perfect, fiind un material mai gros, de o calitate foarte bună.

Dacă nu îţi place să calci lenjeria de pat, poţi opta pentru una din crep, un material fin, care nu trebuie călcat. Mai sunt şi lenjeriile de pat din materiale sintetice, însă acestea nu sunt la fel de prietenoase cu pielea. Aerul nu circulă la fel de bine prin ţesătură, iar acest lucru te poate face să transpiri excesiv în timpul somnului.

Textura

Textura lenjeriei de pat este de asemenea extrem de importantă, dacă vrei să te bucuri de un confort garantat. Cu cât ţesătura este mai deasă, cu atât materialul este mai rezistent, iar calitatea lenjeriei este mai mare. De aceea, este recomandat să alegi lenjerii cu ţesătură mai densă, cel puţin pentru perioada rece a anului. În schimb, pentru vară, poţi alege o lenjerie mai moale, care să permită circularea aerului.

Dacă vrei să te bucuri de o senzaţie delicată, poţi opta pentru o lenjerie de pat din mătase sau din bumbac satinat, iar dacă vrei o lenjerie de pat pufoasă, poţi alege una din finet, care este de asemenea potrivită pentru pătuţul unui bebeluş. Poţi alege chiar acum o lenjerie de pat perfectă pentru acest sezon din gama de textile de pe Vivre.

Dimensiunea

Înainte de a cumpăra o nouă lenjerie de pat, trebuie să te asiguri că ştii cu exactitate care sunt dimensiunile patului. Dacă îţi doreşti un cearceaf simplu, acesta trebuie să fie cu cel puţin 30 cm mai mare decât salteaua patului, pentru a reuşi să îl fixezi sub ea. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul cearceafului pentru pilotă, care trebuie să fie puţin mai mare decât patul.  

De asemenea, atunci când îţi alegi lenjeria, trebuie să ţii cont şi de modelul patului – dacă este single sau dublu, pentru a cumpăra cearceaful potrivit. Întotdeauna, feţele de pernă trebuie alese în funcţie de forma pernelor – pătrate sau dreptunghiulare.

Cum se întreţine corect o lenjerie de pat?

În general, cam toate lenjeriile de pat au un procent de micșorare de 5%, aşa că atunci când cumperi un set nou de lenjerie, trebuie să iei în calcul şi acest procent. Înainte de a spăla lenjeriile de pat, este recomandat să citeşti instrucţiunile de curăţare şi uscare, care sunt menţionate pe eticheta produsului.

Chiar dacă majoritatea lenjeriilor de pat se pot spăla acasă, fiecare model şi material are nevoie de un tratament diferit. Trebuie să verifici cu atenţie temperatura potrivită  pentru spălare, să alegi un detergent potrivit şi să setezi corespunzător numărul de rotaţii. În cazul lenjeriilor mai sensibile, numărul de rotaţii ar trebui să fie cât mai redus, pentru a nu deteriora ţesătura. De asemenea, lenjeria de pat trebuie întoarsă pe dos la spălare, pentru a-i proteja culorile.

Aşadar, înainte de a-ţi cumpăra o nouă lenjerie, trebuie să cunoşti foarte bine dimensiunile patului şi să iei în calcul înălţimea saltelei.  De asemenea, trebuie să ţii cont şi de materialul din care este realizată lenjeria de pat, pentru a te bucura de un somn liniştit şi de un confort sporit.