Din păcate, multe persoane neglijează ani de zile consultațiile de rutină și ajung la doctor prea târziu, când modificările patologice au debutat deja.

Așadar, nu trebuie să aștepți apariția semnelor și simptomelor de boală, ca să mergi la medic, ci trebuie să mergi preventiv, în fiecare an. În cazul bărbaților, se recomandă alte tipuri de analize și investigații decât în cazul femeilor. De asemenea, acestea diferă în funcție de vârstă și alți factori de risc. Iată ce analize și investigații trebuie să faci anual. 

Examen clinic

În cadrul consultației din cabinetul medicului de familie, acesta va efectua o examinare fizică, pentru verificarea semnelor de boală. Dacă acesta suspectează o problemă medicală, în funcție de prezența semnelor, altor boli sau factorilor de risc, îți va recomanda o consultație medicală de specialitate, cum ar fi un consult cardiologic. De asemenea, medicul îți va monitoriza tensiunea arterială, pentru a depista hipertensiunea arterială sau tensiunea arterială la limita normalului.   

Analize uzuale de laborator

Este important să efectuezi anual un set de analize de laborator care ajută la depistarea riscului de a dezvolta anumite boli sau chiar la diagnosticarea unor boli. Astfel, se pot lua măsuri din timp. Spre exemplu, profilul lipidic (nivelul de grăsimi din sânge) cu valori anormale reprezintă un factor de risc cardiovascular. De asemenea, alți parametri ai sângelui pot indica prezența unor infecții, neoplazii, afecțiuni renale, hepatice, diabet zaharat sau inflamații în corp. Ce analize se recomandă anual:

  • Hemoleucograma completă (determinarea celulelor albe și roșii ale sângelui)
  • Proteina C reactivă
  • Profil lipidic (colesterol total, colesterol HDL, colesterol LDL, trigliceride)
  • Ureea și creatinina
  • Glicemia
  • Transaminaze
  • Sumar de urină
  • Analize pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală (HIV/SIDA)
  • Examen coproparazitologic (analiza materiei fecale)

Pot fi recomandate și alte analize, în funcție de vârstă și patologiile asociate.

Electrocardiogramă

EKG-ul înregistrează activitatea electrică a inimii în repaus. Investigația poate depista numeroase afecțiuni cardiovasculare, inclusiv tulburări de ritm cardiac grave, care pot necesita implantarea stimulatorului cardiac sau defibrilatorului cardiac implantabil. Timpul total de efectuare a electrocardiogramei este de 10 minute și presupune lipirea unor electrozi de piept, încheieturi și glezne.

Ecografie abdominală

Ecografia abdominală utilizează ultrasunetele pentru a prelua imagini ale structurilor interne. Astfel, aceasta evaluează starea organelor interne (stomac, splină, pancreas, ficat, vezică biliară, rinichi etc.), depistând modificări de structură și volum. 

Consultație stomatologică

Consultația stomatologică se efectuează de două ori pe an sau chiar mai des, dacă ești fumător. În primul rând, consultația stomatologică evaluează starea danturii și gingiilor, pentru a trata din timp eventualele afecțiuni. În plus, în cadrul consultației de rutină, se efectuează o igienizare profesională și detartraj pentru a preveni boala parodontală, cariile și pierderea dinților.

Screening pentru cancer de prostată

Screeningul pentru cancerul de prostată presupune determinarea antigenului prostatic specific (PSA) din sânge. Dacă este nevoie, medicul poate recomanda și un examen rectal digital. Testul PSA se recomandă după vârsta de 40 de ani. 

Screening pentru cancer pulmonar

În cazul fumătorilor, foștilor fumători și marilor fumători cu vârsta de peste 55 de ani,  se recomandă screening anual pentru cancer pulmonar. Se consideră mari fumători pacienții care au fumat un pachet de țigări pe zi în ultimii 30 de ani, cei care au fumat 2 pachete pe zi în ultimii 15 ani. Screeningul presupune efectuarea unei tomografii computerizate cu doză redusă de radiații. 

Screening pentru cancer de colon

Screeningul pentru cancer de colon ar trebui să înceapă la vârsta de 50 de ani. Acesta presupune realizarea testului de hemoragii oculte în materiile fecale, adică a urmelor de sânge provenite din sistemul digestiv. Medicul poate recomanda uneori o colonoscopie o dată la 5 sau 10 ani, în funcție de riscul pacientului.  

Așadar, nu neglija analizele și investigațiile de rutină. Mergi anual la medicul de familie și solicită acest set de investigații medicale. Ia în considerare faptul că poate fi nevoie și de alte investigații, în cazul în care suferi de anumite boli sau dacă prezinți factori de risc pentru sănătate.