Pentru a face cafea, espressorul trece un jet de apă fierbinte, în mod forțat, printr-o pastilă de cafea măcinată foarte fin. Întregul proces durează doar 30 de secunde și la final se obține o cafea foarte aromată și cu un miros puternic. 

Pe lângă faptul că respectă cele mai înalte standarde de preparare a cafelei, espressoarele mai au încă un alt mare avantaj față de uneltele clasice. În bucătăriile mici și strâmte, dacă investești într-un espressor de calitate, nu vei avea nevoie de o hotă bucătărie care să absoarbă aburul deoarece, aceste aparate, chiar și atunci când apa din circuitul lor ajunge la o temperatură foarte înaltă, nu elimină atât de mult abur ca un ibric încălzit pe foc.

Catalogarea espressoarelor

Există espressoare cafea care creează presiune asupra apei trecute prin pastila de cafea prin acționarea unei manete, dar și espressoare dotate cu o pompă electrică în cazul cărora trebuie doar să apeși pe un buton ca să îți prepare magica băutură.

De asemenea, există și aparate clasice sau aparate manuale ori aparate ce necesită cafea măcinată sau aparate pentru care trebuie să cumperi monodoze de cafea. 

Espressoarele manuale se numesc așa deoarece trebuie oprite manual când ceașca sau cana de cafea s-a umplut. Dar există și espressoare automate, ca cele care pot fi văzute în sălile de luat mese ale hotelurilor, care se opresc în mod automat după ce au turnat în recipientul ales de utilizator o cantitate de cafea prestabilită anterior. Când vine vorba de espressoare automate, cele mai multe aparate au două trepte de setare, una pentru cafea espresso și una pentru cafea double-espresso. Dar, există de asemenea și espressoare care pot face cafea americano sau diferite varietăți ce conțin lapte.

Cele mai bune espressoare sunt espressoarele care folosesc cafea boabe, pe care o macină pentru a crea o băutură cu adevărat proaspătă. Acestea, în general, sunt espressoare cu funcții de oprire automată, care nu au nevoie de intervenția utilizatorului pentru a ieși din funcțiune.

Cât costă un espressor bun?

La fel ca orice alt aparat de bucătărie, espressoarele au prețuri cuprinse între câteva mii de lei și câteva zeci de mii de lei. În magazinul online techstore.ro de exemplu, alături de o gamă largă de plite incorporabile, aragazuri, frigidere și multe alte aparate de top, poți alege și diferite espressoare în funcție de preferințele tale. 

Cele mai bune branduri de espressoare sunt La Pavoni, Elektra, Bezzera, Rocket Espresso Milano, Biepi, Diamond, Ascaso Barcelona și Carmali, toate firme de top, recunoscute în întreaga lume și cu o istorie lungă în domeniul preparării cafelei.

În funcție de model, cel mai ieftin aparat care poate fi cumpărat de la unul din brandurile enumerate mai sus costă puțin peste 2000 de lei, iar prețul celui mai scump ajunge chiar și până la 13000 - 14000 lei. Dar fiind niște aparate viabile, care te țin o viață, dacă ești unul din acei băutori înrăiți de cafea, achiziția într-unul din ele este o achiziție foarte profitabilă.