Sportul este foarte practicat și la nivel amator, iar foarte mulți dintre cei care își ridică o casă aleg să construiască și un teren de tenis pe care să se poată relaxa oricând. Dacă ești în această situație și ai un teren de tenis în grijă, trebuie să știi că modul în care te ocupi de el și accesoriile și echipamentele utilizate pot să influențeze calitatea acestuia. Fileul este, fără îndoială, unul dintre elementele cărora trebuie să le acorzi deosebită atenție. De altfel, tenisul nu se poate juca fără fileu, astfel că ai nevoie să alegi unul eficient și compatibil cu modul în care alegi să practici acest sport. Deci, cum alegi plasa potrivită pentru terenul tău de tenis?

Ce trebuie să iei în calcul când alegi fileul

Tipul de plasă potrivit pentru terenul tău se alege în funcție de frecvența utilizării, tipul suprafeței de joc, dar și durata sezonului de joc. Dacă terenul este unul pe care se va juca mult timp, plasa trebuie să fie foarte rezistentă și bine fortificată. Cele mai bune plase pentru terenul de tenis sunt fabricate din sârmă împletită care este dublată pe primele șase rânduri din partea de sus. Există, însă, câteva criterii mai specifice pe care terbuie să le iei în calcul înainte de a alege fileul. Care sunt acestea? 

Mergi pe varianta unui fileu cu sârmă împletită

Plasa din sârmă împletită este cea mai bună variantă dintre cele disponibile pe piață, iar motivele pentru care aceasta este recomandată constau în faptul că ea are capacitatea de a absorbi foarte multă energie și de a rezista mai mult la șocurile produse de contactul cu mingea. Fileul cu un singur strat de sârmă împletită este mai potrivit pentru terenurile private, precum cele din curtea unei case, în vreme ce fileul care beneficiază de două straturi de sârmă se folosește mai mult în cazul terenurilor pe care se joacă foarte frecvent, precum cele pe care activează profesioniștii sau sunt disponibile pentru a fi închiriate. 

Atenție la calitate și durabilitate

Durabilitatea plasei pe care o folosești pentru terenul tău de tenis se află în strânsă legătură cu particularitățile constructive ale acestuia. De pildă, materialul este un factor foarte important. Polistirenul și polietilenul sunt materiale excelente pentru fileu pentru tenis de câmp, pentru că vor asigura o amortizare eficientă a șocurilor și vor face ca mingea să cadă aproape de fileu atunci când se lovește de acesta, în loc să sară la distanță. De asemenea, aceste materiale sunt rezistente la radiațiile UV și la alți factori de mediu care ar putea provoca defectarea unei plase. Firele de sârmă ar trebui să dispună de o tenacitare foarte ridicată, pentru a avea durabilitate la forțele de frecare la care vor fi supuse. În general, un fileu de calitate este croit manual, pentru a se asigura o prindere eficientă și rezistentă.

Alege stâlpii potriviți

Stâlpii de care plasa va fi prinsă sunt și ei foarte importanți. Aceștia ar trebui să fie înalți de aproximativ un metru, iar plasa trebuie prinsă la jumătatea acestora, într-o manieră nu foarte strânsă, pentru a se asigura un echilibru și o mobilitate optime. 

Plasa pentru tenis este unul dintre accesoriile principale de care ai nevoie pentru a putea practica acest sport. Calitatea ei influențează în mod direct și decisiv și durabilitatea, iar o plasă rezistentă este fabricată din materiale precum poliesterul, rezistente la factori de mediu neprielnici și șocuri mecanice de intensitate ridicată. Foarte importante sunt și celelalte componente ale fileului, în afară de plasă, precum stâlpii. Trebuie să alegi stâlpi rezistenți, de care plasa să fie prinsă corespunzător. Dacă apelezi la plasă de calitate, cu siguranță vei beneficia de un fileu rezistent și care va rezista mult timp.