Ovăzul, denumire ştiinţifică Avena sativa, este o cereală foarte apreciată şi se găseşte sub formă de fulgi, tărâţe sau făină. Studiile au relevat că ovăzul are numeroase beneficii pentru organism, fiind considerat un aliment foarte sănătos şi versatil se poate consuma sub formă de terci, ca ingredient în cerealele pentru micul dejun sau în produsele coapte cum ar fi prăjiturile cu ovăz sau pâinea de ovăz. 

Proprietăţile ovăzului şi informaţii nutriţionale

Mai mult decât oricare altă cereală, ovăzul este bogat în fibre dietetice numite beta-glucan care au rezultate foarte bune în reducerea colesterolului rău. Aportul zilnic recomandat de fibre este de 25 de grame pentru femei şi 38 de grame pentru bărbaţi, iar 81 de grame de ovăz conţin 7.5 grame de fibre. 

Totodată, ovăzul este bogat în minerale, antioxidanţi şi vitamine necesare organismului. 

Astfel, 100 de grame de ovăz, care au cca 300 calorii conţin 51% din doza zilnică recomandată de tiamina, 8% din doza zilnică recomandată de riboflavina, 5% din doza zilnică recomandată de niacina, 6% din doza zilnică recomandată de Vitamina B6, 14% din doza zilnică recomandată de folat, 13% din doza zilnică recomandată de acid pantotenic, 26% din doza zilnică recomandată de fier, 44% din doza zilnică recomandată de magneziu, 52% din doza zilnică recomandată de fosfor, 12% din doza zilnică recomandată de potasiu, 26% din doza zilnică recomandată de zinc, 31% din doza zilnică recomandată de cupru şi 246% din doza zilnică recomandată de mangan.  

Ovăzul reduce factorii de risc pentru bolile coronariene

Studiile realizate de-a lungul timpului au relevat că o alimentaţie bazată pe ovăz integral care conţine fibre solubile, sub formă de fulgi de ovăz, tărâţe sau făină, poate ajuta la reducerea riscurilor bolilor coronariene. Astfel, specialiştii au concluzionat că prin consumul regulat de ovăz se poate reduce semnificativ nivelul de colesterol, fără niciun efect secundare. 

Ovăzul poate preveni cancerul colorectal

Studiile realizate în Marea Britanie şi în Olanda asupra a aproape 2 milioane de oameni, au evaluat dacă aceştia au o dietă bogată în fibre din cereale integrale precum ovăzul, şi au relevat că un consum sporit de fibre este legat de riscuri mai mici de cancer colorectal. Astfel, oamenii de ştiinţă au concluzionat că pentru fiecare 10 grame de fibre din alimentaţie, riscul de a dezvolta această formă de cancer scade cu până la 10%. Prin urmare, un aport mare de fibre dietetice, precum sunt cele din ovăz, este asociat cu un risc mic de cancer corectal. 

Ovăzul poate ameliora tensiunea arterială

Este dovedit ştiinţific că o dietă bazată pe cereale integrale, precum ovăzul sau pâinea integrală, poate avea aceeaşi eficientă ca şi medicamentaţia antihipertensivă, reducând tensiunea arterială. Cercetătorii au stabilit că trei porţii de cereale integrale pe zi au potenţialul de a reduce considerabil riscul bolilor cardiovasculare, în special în cazul persoanelor trecute de 40 de ani. Astfel, a fost concluzionat că ovăzul, sub formă de terci, cereale integrale sau produse coapte (prăjituri sau pâine), este un foarte bun adjuvant în reglarea tensiunii arteriale.

Ovăzul se recomanda pentru îmbunătăţirea digestiei şi controlul greutăţii

Conform studiilor ştiinţifice extinse realizate în ultimii 10 ani, ovăzul este un aliment cu un rol extrem de important în digestie şi control greutate. Acesta creşte senzaţia de saţietate sau de plenitudine, ameliorează problemele digestive şi reglează tranzitul intestinal. 

Cerealele integrale sunt deseori recomandate de nutriţionişti pentru faptul că reduc poftele şi elimină dorinţa de a lua gustări nocturne sau între mese, ceea ce este de mare ajutor în programele de control al greutăţii corporale. 

Totodată, cercetătorii evidenţiază faptul că efectele benefice asupra sistemului digestiv ale ovăzului, se reflectă şi în creşterea imunităţii, reducerea riscurilor de obezitate şi de apariţie a bolilor cronice. 

Astfel, oamenii de ştiinţă concluzionează că datorită reducerii senzaţiei de foame, a creşterii saţietăţii, reglarea activităţii gastro-intestinale şi reducerea constipaţiei, consum regulat de ovăz este corelat cu un indice de masă corporală mic, fiind un adjuvant valoros în controlul greutăţii. 

Ovăzul este bogat în antioxidanţi

Un alt aspect important legat de acest aliment miraculos, este conţinutul mare de antioxidanţi care includ un tip de polifenoli numit avenantramide. Datorită producţiei de oxid nitric, avenantramidele joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale. În plus, datorită aceluiaşi polifenol, prin aplicare topică direct pe piele, ovăzul are proprietăţi antiinflamatorii şi reduce mâncărimea.