Dacă ai petrecut o noapte întreagă cu alcool, nu vei scăpa de mahmureală cu ajutorul câtorva pahare cu apă. Durerea de cap va fi una intensă și cu greu vei scăpa de starea de rău dacă nu iei măsurile corecte. 

Singura modalitate de a a evita mahmureala este să bei mai puțin alcool. Cel puțin asta arată o cercetare făcută în Olanda și Canada pe 826 de persoane. 

Mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău

Autorii cercetării le-au cerut participanților să le spună cum ameliorează simptomele mahmurelii, însă nici apa, nici mâncarea nu au avut un efect pozitiv asupra disconfortului din ziua următoare.

Dintre cei 826 de studenți, 54% au mâncat după ce au consumat alcool, inclusiv alimente bogate în grăsimi și mic dejunuri grele, în speranța de a scăpa de mahmureală.

În același scop, mai mult de două treimi dintre participanți au băut apă în timp ce consumau alcool și mai mult de jumătate au băut apă înainte de a merge la culcare.

Deși aceste grupuri au arătat o ușoară îmbunătățire a modului în care s-au simțit în comparație cu cei care nu au băut apă, nu a existat nicio diferență reală în ceea ce privește mahmureala.

De ce apare senzația de rău după o noapte de beție 

Nu este vorba de deshidratare. Deși poate contribui la simptome precum durerea de cap sau uscăciunea gurii, dovezile științifice arată că hidratarea scăzută nu este cauza principală a mahmurelii.

Toxinele alcoolului. Da! Ficatul dumneavoastră transformă alcoolul într-o substanță chimică numită acetaldehidă, care este foarte toxică.

Niveluri scăzute de zahăr în sânge. Dovezile nu sunt concludente. Și dacă ar fi adevărat, este foarte puțin probabil ca efectul să fie suficient de puternic pentru a fi pus pe seama simptomelor mahmurelii.

Amestecarea băuturilor alcoolice. Probabil că da, deoarece unele băuturi alcoolice conțin congeneri (substanțe chimice care dau gustul distinctiv al băuturilor), care pot fi toxice, iar amestecarea băuturilor înseamnă că veți consuma mai multe dintre acestea.