Cu ocazia aceasta, ne-am hotărât să discutăm despre cele mai importante aspecte pe care să le iei în considerare pentru a vedea cât mai bine și a-ți păstra sănătatea ochilor, indiferent că porți deja ochelari sau lentile de contact ori încă nu ai apucat să ajungi la un consult oftalmologic.

1. O dietă echilibrată face diferența

Este atât de important pentru sănătatea ochilor să mănânci alimente variate! Consumul de fructe și legume, în special legume de culoare galbenă sau portocaliu intens (cum sunt morcovii) și legumele verzi oferă vitamine esențiale pentru sănătatea ochilor. Iar peștele bogat în acizi grași Omega 3, cum ar fi tonul și somonul, furnizează vitamine și nutrienți cheie pentru sănătatea ochilor.

2. Poartă ochelari de soare potriviți și de calitate

Poartă ochelari de soare care blochează lumina UVA și UVB. Expunerea la lumina soarelui poate afecta vederea și crește riscul de a dezvolta cataractă, degenerescență musculară, inflamație a corneei etc. Găsești ochelari de soare performanți la prețuri bune, iar recomandarea specialiștilor este să nu faci economie când vine vorba de sănătatea ta. Noi recomandăm ochelari de soare ieftini barbati, care să fie folosiți atât în perioada caldă, cât și în sezonul rece (atunci când este cazul).

3. Nu îți freca ochii

Mâinile sunt expuse la murdărie, praf și bacterii, iar toate acestea pot fi transferate cu ușurință în ochi sau în gură. Așa că, evită să-ți pui mâinile la ochi, pentru a preveni infecțiile și iritațiile. Dacă obiceiul este atât de înrădăcinat în tine, fă un efort să scapi de el cât mai curând posibil și nu lăsa copiii să dezvolte un astfel de obicei greșit.

4. Limitează pe cât posibil expunerea la ecrane digitale

Din păcate, majoritatea oamenilor petrec ore întregi folosind dispozitive digitale precum telefoane mobile, tablete și laptopuri în fiecare zi. Acestea emit unde de lumină albastră de mare energie, care pot deteriora ochii în timp. Utilizarea suplimentelor cu luteină și zeaxantină poate ajuta ochii să filtreze mai bine lumina albastră.

De asemenea, încearcă să reglezi iluminarea laptopului sau a telefonului pentru a minimiza strălucirea ecranului și a lăsa ochii să se odihnească. Deoarece clipești mai puțin când te uiți în ecran, este important să faci un efort conștient să clipești cât mai des. În cele din urmă, odihnește-ți ochii făcând o pauză la fiecare 20-30 de minute și concentrându-te pe un obiect aflat la 20 de metri distanță, timp de 20 de secunde.

5. Renunță la fumat!

Printre multele feluri în care fumatul dăunează grav sănătății, se numără și îngroșarea vaselor de sânge. Fumatul crește șansele de a dezvolta cataractă și degenerescență musculară. Asociația Americană de Oftalmologie recomandă tuturor adulților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să viziteze cabinetul medicului oftalmolog cel puțin o dată la doi ani. Acest lucru este atât de important deoarece unele boli ale ochilor și probleme cu dioptriile pot să nu aibă semne de avertizare (încă).

6. Respectați regula 20-20-20

Dacă vrei să-ți menții ochii cât mai sănătoși, ar trebui să respecți regula 20-20-20. Cum funcționează aceasta? La fiecare 20 de minute, privește departe de monitorul computerului și fixează-ți privirea asupra unui obiect care se află la 20 de metri distanță de tine. Apoi, clipește de 20 de ori succesiv pentru a preveni uscarea ochilor. La fiecare 20 de minute, ridică-te de pe scaun și plimbă-te în încăpere. Acest lucru nu este bun doar pentru vederea ta, dar promovează și o postură adecvată și circulația corectă a sângelui în întregul corp.

În concluzie, sănătatea ochilor depinde doar de tine! Tu cum ai grijă de poarta către sufletul tău?

Sursă foto: Unsplash.com