Căpitanul lui Lazio este argentinian, ca şi noul căpitan al Bisericii Catolice, dar nu cred că putem specula în privinţa vreunui favoritism papal la acest derby, singura dragoste fotbalistică mărturisită a Papei fiind echipa argentiniană San Lorenzo.

S-a vorbit foarte mult despre modestia noului Papă, despre refuzul opulenţei arătat de-a lungul perioadei în care a fost cardinal dar şi în primele zile ale pontificatului său. Şi cred că un semn al spiritului său înclinat către modestie, cumpătare, este şi pasiunea sa pentru un club cu tradiţie dar fără o anvergură maximă precum Boca Juniors sau River Plate.

Cei mai mulţi oameni sunt atraşi de brandurile mari, trufaşe, obişnuite să învingă. Chiar şi precedenţii lideri ai Bisericii Catolice şi-au mărturisit afecţiunea pentru adevăraţi stăpâni ai fotbalui. Papa Ioan Paul al II-lea a devenit socio al Barcelonei în 1982 iar Benedict al XVI-lea este fan Bayern Munchen.

Însă noul Papă, Francisc, vrea să readucă un aer de austeritate la vârful Bisericii Catolice iar smerenia sa poate fi decriptată şi în această pasiune pentru un club care nu face parte din galeria monştrilor sacri ai fotbalului mondial, aşa cum este San Lorenzo. Club ce poartă nume de sfânt şi care a fost înfiinţat de-un preot.

Din păcate, să mergi pe un stadion de fotbal a ajuns ca o coborâre în Infern. Imaginaţi-vă cum ar fi să-l vezi pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române mergând la un derby similar în România şi să audă din partea a mii de oameni cu ochii injectaţi că « Hîldan are uşă în tavan », că « au şi vor avea mereu boală pe ţigani », că « femeia maghiară ţine 9 luni rahatul în ea ». Şi, cel puţin la fel, cam aşa stau lucrurile şi la meciuri din Italia gen Roma – Lazio, acolo unde Papa ar vrea să meargă.

Pentru un preot, mersul pe stadion a devenit o chestiune similară cu experienţele din pildele biblice. Ajunge într-un loc în care seva neagră a societăţii este coagulată în ură, în violenţă fizică şi verbală, în molestarea morală a copiilor. De fapt, şi îngrijorarea organizatorilor derbyului roman că nu pot asigura un dispozitiv de securitate adecvat în cazul prezenţei Papei pe stadion este sugestivă în acest sens.

Noul Papă şi-a ales numele Francisc cu trimitere la Francisc de Asisi, considerat în lumea catolică un « sfânt al săracilor ». Cu prezenţa sa pe un stadion cu zeci de mii de spectatori înverşunaţi, unii chiar la extrem, Papa ar coborî printre oameni cu bunăstare mai mică sau mai mare dar săraci în toleranţă.