E drept, locuințele vechi sunt mai greu de încălzit, de consolidat sau de renovat, însă, asta nu înseamnă că nu le poți aduce niște îmbunătățiri care să le împrospăteze aspectul și să le sporească funcționalitatea și confortul. Iată care sunt cele mai importante upgrade-uri care te pot ajuta să te simți mai bine într-o casă veche:

Rezolvă rapid problema cu încălzirea

Principala problemă cu încălzirea caselor vechi este că, de cele mai multe ori, acestea nu sunt racordate la rețeaua de gaz, ceea ce face imposibilă instalarea unei centrale termice pe gaz. Pe de altă parte, centralele electrice pot însemna costuri mai mari și nu sunt tocmai potrivite pentru spațiile atât de ample. 

Cele mai multe case vechi sunt încă încălzite cu ajutorul sobelor de teracotă, care pot fi dificil de întreținut și, în plus, nu au un randament la fel de bun precum niște sobe moderne, care pot fi instalate inclusiv în încăperile mici sau în anexele casei. Spre exemplu, dacă ai o bucătărie amenajată într-o anexă a casei, atunci o sobă mică, dar eficientă este cea mai bună soluție pentru a nu tremura pe timp de iarnă. 

Izolează pereții, podeaua și acoperișul

Izolațiile termice previn pierderea rapidă a căldurii, pe timpul iernii, iar vara pot ajuta la menținerea unei temperaturi mai scăzute în locuință. Cu cât o casă este mai bine izolată, cu atât confortul său termic va fi mai ridicat, iar costurile vor scădea simțitor. Pentru case, există mai multe tipuri de izolație: izolarea pereților, atât pe exterior, cât și pe interior este cea mai importantă. Aceasta ajută la conservarea căldurii, la antifonare și, în plus, este relativ ieftină și ușor de pus în practică. 

Izolarea podelei și a acoperișului sunt mai complicate, implică lucrări mai extensive, de o durată mai lungă și ai nevoie neapărat de ajutorul unei echipe de specialiști. O izolație completă, executată corect îți poate scădea costurile de încălzire cu până la 70%, în cazul unei locuințe vechi, așa că merită să pui în practică o astfel de lucrare. 

Consolidează exteriorul clădirii

Consolidarea casei și refacerea fațadei nu sunt importante doar pentru aspectul casei, ci și pentru siguranța celor care locuiesc în ea. În timp, fațadele caselor sunt direct expuse acțiunii factorilor de mediu: apa de ploaie se infiltrează deseori prin crăpăturile pereților, vântul puternic poate smulge bucățile deja slăbite din tencuială, iar gerul din timpul iernii poate avea un efect coroziv. 

De aceea, este important să acorzi atenție anual aspectului exterior al casei. Astupă micile crăpături din ziduri, refă tencuiala acolo unde este necesar, aplică un nou strat de vopsea impermeabilă pentru a-i oferi casei tale un strat în plus de protecție și un aspect impecabil și vei vedea că eforturile vor fi răsplătite printr-o durată de viață prelungită pentru clădire și un confort mai mare. 

Nu ignora verificările fundației

Deși fundațiile caselor ar trebui să reziste pentru totdeauna, în realitate nu se întâmplă mereu așa. Schimbările de la suprafața pământului, infiltrarea apei sau construirea unor anexe suplimentare, precum un pod sau un beci pot afecta cât de bine susține fundația construcția. 

Crăpăturile apărute pe suprafețele pereților și crăpăturile de-a lungul fundației sunt primele indicii că există o problemă care trebuie rezolvată cât mai rapid. Reține că o fundație slăbită afectează stabilitatea casei și izolațiile, așa că nu amâna să te consulți cu echipa de specialiști și să vezi care sunt pașii de urmat pentru consolidarea fundației. 

De asemenea, îmbunătățirile aduse sistemului electric și celui sanitar contribuie enorm la sporirea confortului, însă, pentru mulți proprietari, sunt imposibil de pus în practică. O casă situată într-o zonă mai izolată sau în care nu există o rețea de canalizare va avea întotdeauna unele limitări, însă, cât timp ții cont de toate celelalte aspecte pe care le poți schimba, traiul tău va fi unul mai bun. 

Sursa foto: Skitterphoto from Pexels