Însă, înainte de a lua decizia finală, este important să evaluezi situația actuală și opțiunile de pe piața muncii, cu tot cu avantajele și dezavantajele care vin la pachet. Trebuie să ții cont că această tranziție nu are loc peste noapte și că va trebui să muncești mult pentru a avea succes în noua carieră, dar și să te pregătești pentru situații neprevăzute. Pentru a avea siguranța că parcurgi cu succes acest proces, iată câteva sfaturi utile de care să ții cont:

Află care sunt motivele pentru care vrei o schimbare

Poți face acest lucru prin simplul fapt că ții un jurnal cu reacțiile zilnice pe care le ai la locul de muncă actual. Încearcă să îți dai seama care sunt lucrurile care te deranjează și situațiile cu care nu ai vrea să te mai întâlnești la următorul job. Stresul poate să apară din cauza culturii organizaționale, a oamenilor cu care lucrezi sau a rolului pe care îl ai în acea firmă.

Uneori, același job într-o altă companie, unde te simți apreciat, poate fi schimbarea de care ai nevoie. Dacă nu, atunci te poți gândi la schimbarea carierei. Odată ce clarifici aceste aspecte, vei reuși să te pregătești mai bine pentru schimbarea de carieră și să îți dai seama ce îți dorești să faci mai departe. 

Evaluează-ți abilitățile și interesele

Dacă ai stabilit că cel mai bine pentru tine este să îți schimbi cariera, atunci trebuie să îți dai seama ce anume vrei să faci. Analizează joburile pe care le-ai avut în trecut, proiecte de voluntariat sau alte proiecte pentru care ai lucrat ca să identifici ce activități preferi, dar și care sunt cele mai importante abilități pe care le ai.

Poți descoperi domenii noi la care nu ai îndrăznit să te gândești până acum. Poate că te pricepi la design sau simți că ai avea succes în domeniul vânzărilor. În acest sens, trebuie apoi să vezi dacă ai ce-ți trebuie în materie de abilitati agent de asigurari și, eventual, să urmezi un curs de perfecționare. De asemenea, verificarea anunțurilor de angajare te va ajuta să îți dai seama ce anume caută angajatorii de la potențialii candidați.

Începe să îți faci conexiuni

Cel mai bun mod pentru a începe să ieși în evidență într-un domeniu nou este networkingul. Gândește-te că oamenii cu care ai lucrat până în prezent nu îți pot oferi întotdeauna recomandările de care ai nevoie pentru noua carieră, așa că ar fi bine să începi să cunoști lume din domeniul pe care vrei să îl urmezi.

Poți merge la conferințe și la diferite evenimente unde poți afla cât mai multe informații despre ceea ce te interesează. Socializează cât mai mult și păstrează legătura cu persoanele care te pot ajuta să obții recomandări pentru noul job. De asemenea, ai putea încerca să găsești un mentor care să te ajute să treci cât mai ușor peste această perioadă de tranziție.

Testează

Cursurile de formare pot fi o variantă eficientă de a învăța și de a prinde experiență. O altă opțiune este să găsești proiecte de voluntariat sau freelancing legate de cariera pe care ți-o dorești. De exemplu, dacă vrei să lucrezi cu animalele, poți face voluntariat la un adăpost din zonă.

Poți avea în vedere și organizațiile non-profit, care sunt întotdeauna dispuse să lucreze cu voluntari. În acest fel nu doar că prinzi experiență, ci îți faci și conexiuni care te pot ajuta apoi pe plan profesional.

Schimbarea carierei este un pas major pentru oricine. Însă atât timp cât stabilești care sunt etapele prin care trebuie să treci, îți îmbunătățești abilitățile, îți faci conexiuni, urmezi un curs de formare sau faci voluntariat, vei reuși să obții cu ușurință un job nou într-un domeniu care îți aduce satisfacții.

Sursă foto: Pexels