Construirea unui semineu pe lemne nu este muncă ușoară. Implică un grad ridicat de responsabilitate în ceea ce privește etapele montajului, dar și a mentenanței ulterioare, tocmai pentru a evita riscul ca acesta să funcționeze impropriu, și să cauzeze așadar, o sumedenie de probleme care pot porni de la disfuncționalități minore, până la probleme care pot pune în pericol serios, siguranța locuinței și sănătatea membrilor familiei tale.

Astfel, specialiștii care activează în universul soluțiilor de încălzire alternativă, recomandă folosirea unor soluții de calitate, șeminee și accesorii premium, așa cum sunt și cele din gama de produse oferite de către Pefoc.ro. În rândurile de mai jos încercăm să vă prezentăm cele mai importante noțiuni și aspecte pe care un specialist le are în vedere la momentul instalării unui șemineu sau al unui model de soba semineu care să funcționeze în condiții optime vreme îndelungată, respectând cu precizie inginerească o serie de parametri calitativi de funcționalitate, siguranță și confort.

Alege materialele potrivite

În primul rând ar trebui să acordăm o atenție semnificativă tuturor materialelor care vor fi folosite la construcția unui semineu, indiferent dacă vorbim despre unul clasic, pe lemne sau un model performant de semineu electric. Nu de puține ori, specialiștii s-au confruntat cu situația în care clienții sunt derutați că, deși dețin în casa lor un șemineu foarte aspectuos, acesta nu funcționeză la parametri așteptați, esuând din cauza defecțiunilor apărute în timp și a materialelor de calitate îndoielnică folosite în procesul de construcție.

Pregătește cu atenție locul instalării 

Înainte de a ne apuca de etapa de construcție propriu-zisă a șemineului, trebuie trasat locul unde acesta va fi montat, ținând cont de dimensiunile focarului, modelul dorit, grosimea de materiale necesare izolatoare și a parametrilor tehnici. Și încă un lucru foarte important este ca, înainte de a trece la următoarea etapa de construcție a șemineului, trebuie curățat bine locul de amplasare, pereții fiind tratați cu amorsă specială.

Atașarea focarului la coșul de fum

După ce focarul a fost așezat pe poziție conform schițelor de amplasare, vă urma racordarea la coșul de fum - una dintre cele mai importante etape - în care este vital ca burlanele să fie de foarte bună calitate, acestea trebuind să asigure o bună etanșeitate pentru a nu exista scăpări de gaze. Astfel, nu te vei trezi ca după doar 2-3 ani de funcționare, să te apuci să strici întreagă construcție, doar pentru a înlocui un tub de evacuare.

Construirea structurii de rezistență a șemineului

Zidirea soclului din partea inferioară a focarului poate fi executată din plăci izolatoare, mult mai ușoare decât cărămida plină, mai ales că în partea inferioară a soclului nu avem temperaturi înalte. De la nivelul focarului, în sus, se vor folosi doar materiale izolatoare sau refractare, special concepute în acest scop. Specialiștii lipesc plăcile izolatoare și umplu rosturile, doar cu adeziv flexibil special destinat pentru construcția șemineelor, disponibile și în oferta Pefoc.ro.

Cireașa de pe tort - finalizarea șemineului

Chiar dacă tentația este mare și suntem aproape gata, această etapă nu trebuie grăbită. Mare atenție deci, la dimensionarea grilelor! Se va lua în considerare doar dimensiunea interioară de evacuare, nu și dimensiunea totală a grilei, adică doar partea pe unde aerul va fi evacuat. Acest lucru înseamnă că se va calcula dimensiunea totală minus aproximativ 2-3 cm.

Acestea sunt doar câteva sfaturi despre montajul unui șemineu de a cărui reușită depinde în foarte mare măsură de experiență celui care efectuează instalarea. Asadar, apelează la ajutorul unei echipe specializate, în stare să-ți monteze în condiții ideale și în perfectă siguranță un șemineu de care te vei putea bucura pentru mult timp, alături de persoana iubită, prieteni și familie.