Într-un oraș ciorile au fost "recrutate" pentru a strânge mucurile de țigară aruncate pe străzi, în încercarea de a economisi bani cu această activitate.

Păsările își îndeplinesc sarcina, primind puțină hrană pentru fiecare chiștoc pe care îl depun într-o mașină specială proiectată de o firmă din orașul Södertälje, de lângă Stockholm.

Sunt păsări sălbatice care participă în mod voluntar”, a spus Christian Günther-Hanssen, fondatorul Corvid Cleaning.

Ciori inteligente

Ciorile sunt capabile să raționeze ca un copil de șapte ani, ceea ce le face cele mai inteligente păsări pentru această meserie. Sunt mai ușor de dresat și există, de asemenea, șanse mai mari ca ciorile să învețe una de la cealaltă cum să procedeze "pentru fișa postului ". În același timp, există un risc mai mic să mănânce din greșeală alte gunoaie.

Această metodă inedită de curățenie reduce cu aproximativ 75% costurile generate de adunarea chiștoacelor de țigari de pe străzile și din piețele din Suedia.

Peste un miliard de chiștoace de țigări, reprezentând 62% din totalul gunoiului, sunt aruncate pe străzile Suediei în fiecare an, potrivit fundației „Keep Sweden Tidy”. Administrația din Södertälje dă 20 de milioane de coroane suedeze (1,6 milioane de lire sterline) pentru curățarea străzilor.

Proiect pilot

Folosirea ciorilor pentru strângerea mucurilor este deocamdată un proiect-pilot, înainte de a fi extinsă operațiunea, sănătatea păsărilor fiind principalul aspect de care se ține cont având în vedere tipul de deșeuri implicat.

Conform unor studii, ciorile din Noua Caledonie pot raționa precum un copil de 7 ani, fiind perfecte pentru acest job.

"Nu îi putem educa pe oameni să nu le mai arunce mucuri pe jos”

„Ar fi interesant de văzut dacă metoda ar putea funcționa și în alte medii. La fel de interesant este faptul că putem învăța ciorile să adune de pe jos mucurile de țigară, dar nu îi putem educa pe oameni să nu le mai arunce pe jos”, a afirmat Tomas Thernström, responsabil cu strategia de curățenie în Södertälje, precizând că potențialul proiectului-pilot depinde de finanțare.

Captură video